Головна Новини Суспільство права людини Травми через ожеледицю: як отримати компенсацію в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Травми через ожеледицю: як отримати компенсацію в Україні

У Мін’юсті розповіли покроковий алгоритм, який допоможе компенсувати травмування через ожеледицю

22 грудня 2020, 04:45
Поділіться публікацією:

В Україні настав небезпечний період, коли можна отримати травми просто вийшовши на вулицю – через ожеледицю. В Міністерстві юстиції розповіли, яке відшкодування і як можна отримати, якщо ви травмувалися на вулиці під час ожеледиці.

Травми через ожеледицю: як отримати компенсацію в Україні

Фото з відкритих джерел

Так, ст. 1195 Цивільного кодексу України визначає: фізична або юридична особа, яка завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я фізичній особі, зобов’язана відшкодувати потерпілому заробіток (дохід), втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також – відшкодувати додаткові витрати, (санаторно-курортне лікування, придбання ліків, протезування тощо).

Якщо постраждала особа в момент завдання шкоди не працювала, то розмір відшкодування визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати. Шкода відшкодовується без урахування пенсії, призначеної у зв’язку з втратою здоров’я, або пенсії, яку вона одержувала до цього, а також інших доходів.

Найголовніше у таких випадках довести вину фізичної або юридичної особи, внаслідок дій або бездіяльності яких отримана травма.

Так, якщо "падіння" відбулося на території обслуговування, наприклад, вашого ЖЕКу, доцільно сформулювати претензію і направити її рекомендованим листом з повідомленням на адресу контори, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій ви впали. Балансоутримувачами багатоквартирного житлового будинку можуть бути не тільки житлово-експлуатаційна контора (ЖЕК), а і житлово-будівельний кооператив (ЖБК) чи об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

У листі ви маєте вказати, що ви розраховуєте на компенсацію у термін до певної дати, а також додати до листа копії документів, що підтверджують викладені обставини.

Крім того, якщо балансоутримувач не визнає своєї вини і відмовляється компенсувати завдану шкоду, то є право звернутися до суду. Йдеться про позов про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я (як матеріальної, так і моральної) за вашим зареєстрованим місцем проживання чи перебування або за місцем заподіяння шкоди.

Якщо ви впали на вулиці, то необхідно звернутися до місцевої ради з метою отримання інформації про підприємство, у тому числі комунальне, установу чи організацію, відповідальну за утримання тротуару в належному стані. Відповідачем у цій справі можуть бути міська рада чи навіть Державне агентство автомобільних доріг України, залежно від того на чиєму балансі знаходиться вулиця.

Для звернення до суду з відповідним позовом необхідно зібрати докази, що підтверджують падіння в певному місці та отримання травми:

- довідки з лікарні;

- наявність порушення відповідача у сфері благоустрою: відео- та фотозйомка із зазначенням дати та часу;

- покази свідків;

- підтвердження понесених матеріальних втрат: рецепти лікарів, чеки, квитанції з аптек тощо;

- підтвердження завдання моральної шкоди (за наявності): висновки лікарів, показання свідків щодо тяжкості моральних страждань, рецепти лікарів на придбання спеціальних лікарських засобів для боротьби з депресією.

Нагадаємо, медики озвучили 10 правил, які допоможуть не купити ліки-підробку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини