Стамбульську конвенцію ратифікували: як проголосували депутати

В Україні ухвалили прийняття Стамбульської конвенції

20 червня народні депутати проголосували за ратифікацію Стамбульської конвенції. "За" проголосувало 259 депутатів. Як написав депутат Ярослав Железняк, не віддали жодного голосу "за" депутати "Батьківщини", від "Слуги народу" - 193 голоси, від ЄС - 9, від Платформи за життя та мир - 15 (колишня ОПЗЖ), від фракції "За майбутнє" - 2 голоси, від партії "Голос" - 10, від "Довіри" - 13, "Відновлення України" - 12 голосів та п'ять від позафракційних депутатів.

Зокрема, це рішення дуже важливе не лише для того, щоб інші країни змінили думку про нас, для євроінтеграції України, а й для формування європейського гуманного суспільства, де немає дискримінації жінок, де значну увагу приділяють та борються з домашнім насильством, насильством проти жінок. В тексті Конвенції гендер прописано, як "соціально закріплені ролі, поведінку, діяльність і характерні ознаки, які певне суспільство вважає належними для жінок та чоловіків".

Віце-прем'єрка Ольга Стефанишина говорить, що ратифікація покращить позицію України та збільшить шанси на отримання позитивної відповіді на заявку про надання нашій державі статусу кандидата в члени ЄС. Конвенцію підписали вже 46 країн з моменту її створення в 2011 році.

Координаторка Громадської ради з гендерних питань при МФО "Рівні можливості" Лариса Кобелянська в коментарі detector.media розповідала, чому важлива Конвенція для захисту українських жінок.

В Україні було створено державну соціальну програму рівних прав і можливостей чоловіків і жінок, запроваджено соціальну програму протидії та запобігання домашньому насильству. Депутати затвердили зміни до законодавства щодо санкцій за насильство в сім'ї. Однак ратифікація на державному рівні має вагу для нашого законодавства та для репутації України на міжнародному рівні.

Звісно, за її словами, ратифікація - це лише вимоги на папері, а українцям треба змінювати своє ставлення до насильства в сім'ях, до проявів дискримінації. Оскільки важливим для імплементації та реалізації законів є саме ставлення та поведінка громадян до випадків, коли порушуються законні права когось із них чи оточуючих.

Як писав портал, які закони ухвалили депутати 19 червня.