Регулятор оштрафував три обленерго через графіки відключень на 85 тисяч гривень

Перевірки дотримання графіків проводяться за зверненнями споживачів

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг здійснила позапланові виїзні перевірки на "Вінницяобленерго", "Чернівціобленерго" та "Волиньобленерго". Регулятор перевіряв діяльність компаній за листопад – грудень 2022 року і виявив, що ці підприємства порушували графіки відключень електроенергії споживачам. Про це пишуть “Коментарі” з посиланням на пресслужбу НКРЕКП.


Згідно з повідомленням, було встановлено, що згадані обленерго розподіляли споживачів у графіках відключення “нерівномірно, без дотримання принципу соціальної справедливості. Крім того, вони неналежним чином інформували споживачів про перерви в електропостачанні, зокрема, через власні вебсайти”.


Як наслідок, регулятор прийняв рішення застосувати до "Вінницяобленерго", "Чернівціобленерго" та "Волиньобленерго" санкції у вигляді штрафу у розмірі 85 тисяч гривень. Крім того, НКРЕКП зобов’язала підприємства надалі дотримуватись справедливих графіків відключень, а також вимог щодо належного інформування споживачів про перерви електропостачання.


“За недотримання принципу недискримінаційності при застосуванні розвантажувальних відключень споживачів електричної енергії передбачена персональна відповідальність керівників ОСР (операторів систем розподілу - ред.) відповідно до положень Закону України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" та Кодексу України про адміністративні правопорушення”, - нагадали у відомстві.


Тож НКРЕКП прийняла рішення про адміністративне покарання - накладення на керівників згаданих обленерго штрафу у розмірі 1700 грн.


“Коментарі” писали, що підприємства, що купують електроенергію з ЄС, будуть забезпечені безперебійним струмом.