Кількість покарань за відмову від повісток збільшується: як карають ухилянтів

На Полтавщині чоловік відмовився від повістки: яке рішення виніс суд

В Україні триває мобілізація і за відмову від отримання повістки суд призначає покарання у вигляді трьох років ув'язнення. Саме такий вирок отримав військовозобов'язаний за відмову отримати повістку на відправлення. Про це повідомляє портал “Коментарі” з посиланням на інформацію Полтавського обласного ТЦК та СП.

“Мешканець Кременчука вчинив кримінальне правопорушення, передбачене статтею 336 Кримінального кодексу України, тобто ухилився від призову на військову службу під час мобілізації”, - йдеться у повідомленні ТЦК.

Щодо обставин справи, то відомо, що у лютому 2024 року військово-лікарська комісія Кременчуцької лікарні визнала громадянина придатним до проходження військової служби. Однак чоловік переконував, що хворий на астму та гіпертонію.

“В результаті він відмовився отримувати повістку на відправку до навчального центру та у визначений час не прибув до ТЦК та СП. Таким чином він умисно здійснив кримінальне правопорушення. Військовослужбовці Кременчуцького районного ТЦК та СП склали акт відмови від отримання повістки та надалі направили документи для притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності”, - зазначили в ТЦК.

Чоловік під час судового засідання пояснив мотиви відмови - злякався потрапити на передову. Попри те, що він визнав свою провину та щиро розкаявся у вчиненому - суд ухвалив призначити йому покарання у виді 3 років позбавлення волі.

“Це вже не перший "реальний" термін, який отримали мешканці Полтавщини за ухилення від мобілізації. 2 жовтня обвинувачувальний вирок виніс Котелевський районний суд - 3 роки позбавлення волі”, - повідомили у ТЦК.

Також нагадали, що за порушення правил військового обліку передбачена адміністративна відповідальність (штраф), а за ухилення від мобілізації - кримінальна відповідальність - позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, що відомо про мобілізацію чоловіків віком 50-60 років.