Головна Новини Суспільство права людини Чим закінчиться відсторонення Тупицького: прогнози експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим закінчиться відсторонення Тупицького: прогнози експертів

Експерти дали свій прогноз щодо протистояння КСУ і Офісу президента

3 лютого 2021, 14:53 comments1048
Поділіться публікацією:

Глава Конституційного суду Олександр Тупицький оскаржив у Верховному суді указ президента Володимира Зеленського про відсторонення його від посади голови КСУ.

Чим закінчиться відсторонення Тупицького: прогнози експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

Про те, як можуть розвиватися події надалі, і про те, яким буде результат протистояння з читачами "Коментарів" поділилися українські експерти.

"У наявності правова колізія"

Указ Президента України Володимира Зеленського "Про відсторонення від посади судді Конституційного суду України" від 29 грудня 2020 року, глави Конституційного суду Олександра Тупицького породив безліч протиріч не тільки в політичній площині, а і у юридичної. На це звертає увагу адвокат, керуючий партнер в Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар.

"Ст. 149 Конституції України визначає чіткий перелік умов, при яких повноваження судді КСУ припиняються. Ні в єдиній пропозиції цієї статті не сказано про те, що президент уповноважений відсторонювати суддів Конституційного суду. Однак Офіс президента вирішив хитро вийти з ситуації — і послався на ч. 3 ст. 154 Кримінально-процесуального кодексу (КПК), в якій сказано, що президент може усувати з посади особу, яку він же і призначив. Тупицького призначав Віктор Янукович в травні 2013 року, будучи президентом України. При цьому точної процедури такого відсторонення немає. Чим і скористалися в ОП", — зазначає Денис Бондар.

Він підкреслює, що у нас в країні принцип верховенства права. Це означає, що нижчий нормативний акт, не може суперечити вищестоящому.

"Тобто, положення КПК не можуть суперечити Конституції України. У наявності правова колізія, хоча таких колізій в українському законодавстві доволі багато, — каже Денис Бондар. — Виходячи з вищевикладеного, якщо суд буде керуватися законом, а не політичною необхідністю, то шанси на оскарження у Верховному Суді свого відсторонення в Олександра Тупицького високі".

"Нас чекає тривалий судовий серіал"

Викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук підкреслює, що глава КСУ після ряду спроб взяти приміщення суду "штурмом", нарешті перейшов в правове поле в спробах відстояти власну позицію.

"Після перших заяв про те, що Указ президента нібито "юридично нікчемний", Тупицький все ж змушений визнати, що Указ про його відсторонення — це правова реальність. І її можна тільки оскаржити в установленому законом порядку. При цьому, на весь час судового розгляду Указ продовжує діяти. А отже — Тупицький зараз відсторонений від виконання своїх обов'язків", — пояснює Петро Олещук.

За його словами, швидше за все, нас чекає тривалий судовий "серіал", в якому Тупицький спробує використати свій вплив серед колег.

"Водночас, схоже, що його надії підключити громадськість і спровокувати протест не виправдалися, — говорить Петро Олещук. — Все ж, Тупицький — занадто одіозна фігура. Навіть за мірками українських судів. Ніхто відкрито його підтримувати не буде, бо підозри на його адресу — більш ніж переконливі. Звичайно, зараз будуть спроби використовувати конфлікт президента і КСУ в політичних цілях. Наприклад, ОПЗЖ може спробувати опротестувати рішення РНБО про блокування каналів "групи Медведчука". Втім, поки все це виглядає туманним.

Як повідомляв портал "Коментарі", скандально відомий голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький вважає, що йому хочуть вручити липову підозру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини