Головна Новини Суспільство права людини Чи мають діти чергувати у школі, а батьки – здавати гроші: пояснення Мін'юсту
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи мають діти чергувати у школі, а батьки – здавати гроші: пояснення Мін'юсту

Міністерство юстиції розповіло про права батьків і дітей

10 вересня 2020, 04:45 comments1215
Поділіться публікацією:

Школи не можуть примусово залучати дітей до чергування, а від батьків не мають вимагати додаткові кошти. Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Чи мають діти чергувати у школі, а батьки – здавати гроші: пояснення Мін'юсту

Залучати дитину до праці або чергування у школі дозволяється тільки за добровільною згодою учня, а також за умови наявності згоди батьків. У зворотному випадку, наголосив Мін'юст, батьки мають усі підстави оскаржити такі дії навчального закладу, в тому числі звернутися до суду. Адже, згідно з ч.5 ст. 53 Закону України "Про освіту", залучення здобувачів освіти під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням уряду. При цьому, статут школи не повинен суперечити законам, а школа має завчасно обговорити з батьками питання участі дітей у праці чи чергуванні.

Також у міністерстві пояснили, що батьки мають право відмовитися здавати додаткові кошти. Так, мова йде про ті випадки, коли дитина навчається в звичайній школі, що фінансується за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів. У разі вимагання так званих "добровільних" внесків батьки мають право звернутися до місцевих органів управління освітою та вимагати роз’яснити законність таких дій. Крім того, Мін'юст радить батькам, які вирішили надати добровільну благодійну допомогу школі, перераховувати кошти на банківський рахунок та потребувати звіт про витрати.

Раніше повідомлялося, що батьки обурені через їжу для учнів в українських школах. У МОН пояснили, чому дітям дають "неповноцінні сніданки".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини