Головна Новини Суспільство права людини Аборт-туризм в Україні: полячки перетинають кордон, щоб перервати небажану вагітність
commentss НОВИНИ Всі новини

Аборт-туризм в Україні: полячки перетинають кордон, щоб перервати небажану вагітність

Наприкінці жовтня Конституційний суд ухвалив рішення, яке фактично забороняє проведення переривання вагітності в Польщі

10 листопада 2020, 21:20
Поділіться публікацією:

Жінки та дівчата з сусідньої Польщі приїжджають до України, аби тут зробити аборт. 

Аборт-туризм в Україні: полячки перетинають кордон, щоб перервати небажану вагітність

Фото: evromed.org.ua

Тема переривання вагітності завжди гостро сприймалася у католицькій Польщі. Нині політика країни щодо абортів стала ще жорсткішою, адже наприкінці жовтня Конституційний суд ухвалив рішення, яке фактично забороняє проведення цієї медичної процедури.

Раніше польські жінки могли зробити аборт у разі невиліковної хвороби плода або загрози життю матері. Зараз судді визнали це неконституційним. У результаті – Польщею прокотилися протести. 

Аборт-туризм в Україні: полячки перетинають кордон, щоб перервати небажану вагітність - фото 2

Напис польською: "Нехай рішення про матки приймають люди з матками". 

Експерти прогнозують в Польщі феномен так званого "абортного підпілля", яке загрожує життю жінок. Саме тому правозахисники, феміністки та ліві партії виступали за лібералізацію законодавства про аборти — зокрема, за дозвіл проводити переривання вагітності "з соціальних причин".

Нині польки, здебільшого молоді дівчата, все частіше вирушають до України, щоб позбавитися плоду. Для українських клінік, особливо для приватних, це не дивина. Лікарі прогнозують, що тепер пацієнток тільки побільшає. 

Дівчата обирають Україну, щоб перервати небажану вагітність, з кількох причин: 

доволі близько;

дешевше в порівнянні з іншими країнами;

українським законодавством не передбачено таких жорстоких заборон як у Польщі. 

Чіткої статистики польок, які перетинають кордон для цих цілей немає, але про це явище пишуть як і польські, так і українські ЗМІ. Google-статистика демонструє, що після рішення Конституційного суду серед поляків зросла кількість пошукових запитів про аборти в Україні.

В українських медзакладах на прохання прокоментувати аборти полячок відповідають вкрай рідко, посилаються на конфіденційність інформації, а ще частіше просто відмовчуються. Повідомляється, що вартість інструментального аборту в Україні варіює від 2 до 7 тисяч гривень, медикаментозного – 3-9 тисяч гривень.

Зараз на заваді приїзду полячкам може стати пандемія коронавірусу та закриття кордонів.

Нагадаємо, "Коментарі" повідомляли, що в МОЗ розробили механізм формування медичних бригад на контрактній основі задля боротьби з COVID-19.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини