Вчені відкрили найстарішу у світі соціальну мережу: як вона працювала

Нещодавно відкрита соціальна мережа процвітала 50 тисяч років тому

Вчені відкрили найстарішу у світі соціальну мережу, яка процвітала 50 тисяч років тому та простягнулася на тисячі миль по всій Африці. Про це повідомляє The Guardian.

Але на відміну від свого сучасного електронного еквіваленту, ця стародавня мережа соціальних зв’язків використовувала набагато більш прозаїчний засіб. Він складався з обміну й торгівлі намистинами зі шкаралупи страусових яєць – однієї з найдавніших форм прикрас.

Дослідження вчених у Німеччині включали вивчення понад 1500 таких намистин, які були викопані у більш ніж 30 місцях по всій південній і східній Африці. Ретельний аналіз показує, що люди, які виготовляли намистини, обмінювалися ними на величезних відстанях, допомагаючи передавати символічні повідомлення та зміцнювати союзи. Намистини й досі виготовляють і носять мисливці-збирачі в Африці.

У дослідженні, опублікованому у Nature минулого тижня, порівнюються намистини, знайдені у 31 місці у південній і східній Африці, що охоплює понад 1800 миль. Порівнявши зовнішній діаметр шкаралупи, діаметр отворів всередині них і товщину стінок яєчної шкаралупи, вчені дізналися, що близько 50 тисяч років тому люди у східній і південній Африці почали виготовляти майже однакові намистини зі страусового яйця.

Проте ці групи та спільноти були розділені величезними відстанями, що свідчить про існування великої соціальної мережі, яка простягається на тисячі миль, з’єднуючи людей у ​​віддалених регіонах.

Індустрія орнаментування справді розгорнулася приблизно 50 тисяч років тому в Африці, коли почали виготовляти перші намистини зі шкаралупи страуса – найранішої стандартизованої форми ювелірних виробів, відомої археології. Як сказав Міллер: "Ці крихітні намистини мають силу розкривати великі історії про наше минуле".

Перша у світі соціальна мережа не проіснувала довго. Близько 33 тисяч років тому модель носіння бісеру різко змінилася: вона зникла з південної Африки, але залишилася у східній Африці. Міллер і Ван припускають, що за цим лежать кліматичні зміни, які поклали кінець найстарішій соціальній мережі планети, хоча й через 17 тисяч років.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Великобританії знайшли гігантські рештки морського дракона віком 180 мільйонів років.