Степан Бандера та Антоніо Бандерас: що означають ці прізвища та як вони пов’язані

Яке походження прізвища Бандера та яке воно має значення.

Кожному українцю відоме прізвище Бандера, насамперед через українського політичного діяча та борця за незалежність України у XX столітті Степана Бандері. Однак мало хто знає, яке значення має прізвище Бандера та як воно пов'язане з іспанським актором Антоніо Бандерасом.

Найбільш ймовірно, що прізвище Бандера походить від іспанського слова bandera, що означає "прапор". Також в італійській мові прапор має подібне написання - bandiera, а в португальській – bandeira.

Доказом цього є те, що у селах Галичини та Прикарпаття прапори чи хоругви називали "бандерами". Це може бути пов’язано з тим, що більшість населення цих територій були греко-католики та мали певні зв’язки з західним католицьким світом. Сам же Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів, тодішні землі Королівства Галичини і Володимирії, що входила до складу Австро-Угорщини. А його батько Андрій Бандера був священником УГКЦ.

Іншу, пропагандистську версію походження прізвища Бандери створили та активно поширювали росіяни, вказуючи, що прізвище йде від слова "бандит". Також малоймовірною є точка зору, що прізвище Бандера походить від населеного пункту у Молдові, яке має назву Бендери, від якого, своєю чергою пішло слово бендерики – страва з млинців трикутної форми з м’ясом.

Загалом в Україні 22 людини мають прізвище Бандера, а найчастіше воно зустрічається на Галичині. Однак у світі існує багато носіїв з прізвищем Бандера: в Італії – близько 700, в США – 550, а в Іспанії – понад 200. Також прізвище Бандера зустрічається в Аргентині, Мексиці та Франції.

Крім Степана Бандери у світі відомі інші люди з прізвищем Бандера: італійська мистецтвознавиця Сандріна Бандера, іспанський письменник Сесаріо Бандера, іспанська журналістка Магда Бандера, а також популярний актор Антоніо Бандерас, якого насправді звати Хосе Антоніо Домінгес Бандера.

Таким чином прізвище Степана Бандери та Антоніо Бандераса мають спільне значення – прапор. Іспанський актор був свого роду прапороносцем у кіно, тоді як Степан Бандера прапороносець визвольного руху за незалежність України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про найдовше ім'я та прізвище в Україні. Воно складається з 98 літер.