Згадали і Тараса Бульбу. Кому з українських військових діячів парламентарії запропонували дати "Героя України"

Також депутати хочуть повернути це звання Степану Бандері і Роману Шухевичу

Більше 80 народних депутатів українського парламенту підписали прожкт постанови "Про відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії", в якому закликали повернути звання Героя України Роману Шухевичу та Степану Бандері, а також надати це звання Тарасу Бульбі-Боровцю. Про це повідомляє парламентське видання "Голос України".

Свої підписи під постановою поставили, зокрема, Юлія Тимошенко з фракції "Батьківщина", Ігор Гузь ("За майбутнє"), Олег Синютка ("Європейська Солідарність"), Олександр Корнієнко ("Слуга народу"), Роман Лозинський ("Голос"), Павло Бакунець ("Довіра) і позафракційна Оксана Савчук.

80-річчя з часу створення бойових загонів УПА (Організації українських націоналістів ("бандерівців") відзначатиметься 14 жовтня 2022 року.

Авторська група проєкту закликала Кабінет Міністрів створити оргкомітет з розробки, затвердження та забезпечення виконання плану заходів щодо відзначення на державному рівні цієї річниці. Зокрема, висвітлити події тих років і "української визвольної боротьби" у школах, вузах, залучаючи місцеві органи влади, громадськість, політичні організації, уряд і Верховну Раду.

Також парламентарії закликали провести інформаційну роботу по формуванню історичних паралелей між опором УПА і сучасним україно-російським військовим конфліктом. Держкомітету телебачення і радіомовлення необхідно підготувати низку тематичних теле- і радіопередач, висвітлити в ЗМІ заходи, які будуть проводитися у зв'язку з 80-річним ювілеєм створення УПА.

На органи місцевої влади пропонується покласти "увічнення інформації про боротьбу УПА за незалежність України", а також про героїв цієї боротьби.

Широкій громадськості вже відомі фігури глави ОУН Степана Бандери і реального військового керівника Української Повстанської армії Романа Шухевича, а ось постать Тараса Бульби-Боровця - менш "розкручена".

За наказом президента УНР в екзилі Тарас Боровець перетнув радянсько-німецький кордон в 1940 році і формував загони повстанців у підпіллі. Влітку 1941 його формування УПА "Поліська Січ" в Житомирській області налічувало до 10 тисяч бійців, які проводили бої з радянськими військами.

З 1942 року - в конфлікті з ОУН (б), а тому, щоб розмежуватися з "бандерівцями", назвав свої підлеглі загони Українською національно-революційною армією (УНРА). Пізніше був заарештований німцями, з 1945 року - в еміграції.

Прізвисько "Бульба" отримав у дитинстві за "ніс картоплею", після ознайомлення з твором Миколи Гоголя "Тарас Бульба" взяв собі як псевдонім. За свою політичну діяльність був висланий у 1930-ті роки в польський концтабір "Береза Картузька".

Видання "Коментарі" раніше писало, як у Львові невідомі вкрали гіпсову скульптуру Степана Бандери.