Помер останній учасник японського нападу на Перл-Гарбор: він змінив хід війни

Японський льотчик Масаміцу Йосіока перед смертю шкодував через атаку на Перл-Гарбор.

Останній живий учасник нападу Японії на Перл-Гарбор Масаміцу Йосіока, помер у віці 106 років. Ця подія знаменує закінчення епохи, оскільки Йосіока був одним з ключових учасників операції, яка змінила хід Другої світової війни.

Масаміцу Йосіока, на момент нападу 7 грудня 1941 року, був 23-річним штурманом і бомбардиром на борту торпедного бомбардувальника Nakajima B5N2. Він безпосередньо брав участь в одній із найвідоміших атак на американську військово-морську базу Перл-Гарбо. Йосіока скинув бомбу, яка влучила у корабель USS Utah, в результаті чого загинуло 58 моряків.

У 2023 році, в одному зі своїх останніх інтерв’ю Йосіока зізнався, що роками шкодував про наслідки своєї участі в нападі.

"Я дуже часто думаю про людей, яких я вбив. Я дуже шкодую про це. Сподіваюся, колись війни взагалі не буде. Мені соромно, що я єдиний, хто вижив і прожив таке довге життя", - сказав Йосіока.

7 грудня 1941 року Японія здійснила раптовий напад на американську базу Перл-Гарбор на Гавайських островах. Операція тривала менш як дві години, але її наслідки були катастрофічними для США: було знищено або пошкоджено 8 лінкорів, 3 крейсери та 4 есмінці; втрачено понад 180 літаків; загинуло близько 2400 американців.

Основною метою Японії було ослаблення американського Тихоокеанського флоту, щоб забезпечити свою домінацію в регіоні та захистити свої імперіалістичні інтереси в Азії. США, на той момент, запровадили економічні санкції проти Японії через її агресивну експансіоністську політику, що створило напруженість між двома країнами.

Напад на Перл-Гарбор став переломним моментом у Другій світовій війні, адже вже наступного дня після атаки США офіційно вступили у Другу світову війну, оголосивши війну Японії. Це рішення стало важливим етапом зміни балансу сил на глобальному рівні. Через кілька днів після цього Німеччина та Італія оголосили війну США, що привело до розширення глобального конфлікту.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія поширила дезінформацію про 17 вересня 1939 року. Німеччина та Україна відреагували.

Також "Коментарі" писали про найбільш смертоносні війни в історії людства.