Зустріч Зеленського і Трампа: хто від неї виграє більше, які будуть сюрпризи

Останніми днями Трамп зробив чимало радикальних заяв щодо війни в Україні в цілому і щодо Володимира Зеленського зокрема

Сьогодні, все ж таки, має відбутися зустріч Володимира Зеленського та Дональда Трампа яка, як вже з'ясувалося, не була запланованою і навколо якої останні дні було багато різних інсайдів і гучних заяв. Кому ця зустріч більш вигідна? Що від неї отримає Трамп та що від неї отримає, відповідно, Зеленський? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Зустріч може приховувати багато сюрпризів

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна так прокоментувала ситуацію:

"Без усіляких сумнівів ця зустріч вигідна президенту Зеленському, адже результати президентських виборів в США залишаються інтригою, а Україна потребує двопартійної підтримки і, бажано, особистої симпатії переможця. Ця зустріч є вигідною президенту України ще й на фоні дипломатичного скандалу, що вибухнув після відвідування Володимиром Зеленським воєнного заводу в Пенсильванії. Зустріч дасть шанс деякою мірою збалансувати давню прихильність України до Демократичної партії і, можливо, досягти якихось важливих домовленостей, які поки що залишаться "за лаштунками" публічного простору".

На думку Ганни Малкіної, Дональду Трампу ця зустріч також потрібна для привернення уваги. Напередодні виборів кожне згадування в пресі – цінний ресурс. Разом з цим сама по собі тема України в американських президентських перегонах є однією з центральних, тому зустріч Дональда Трампа з українським лідером є обовʼязковою складовою.

"Поки що невідомо, якими будуть результати цієї зустрічі. Останніми днями Трамп зробив чимало радикальних заяв щодо війни в Україні в цілому і щодо Володимира Зеленського зокрема. Особисто у мене є побоювання, що Трамп може викинути якійсь епатажний номер і поставити нашого президента в незручне становище. З іншого боку, ми не знаємо реальних настроїв Трампа щодо України, адже виборча кампанія – це велика вистава. Нагадаю, що першу летальну зброю Україна в свій час отримала саме за президентства Дональда Трампа. Тому зустріч може приховувати багато сюрпризів, і не тільки неприємних", – підсумувала експерт.

Переваги та ризики від цієї зустрічі існують для обох сторін

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко звернула увагу на те, що Трамп сьогодні вже заявив, що говоритиме з Зеленським про необхідність миру. Успішні переговори щодо мирної угоди могли б зміцнити його політичний імідж, демонструючи його здатність врегульовувати міжнародні конфлікти та потенційно сприяючи його передвиборчій кампанії.

"Заява Трампа прямо контрастує з позицією віце-президента Камали Гарріс, яка є рішучою прихильницею продовження військової підтримки України. Таким способом Трамп позиціонує себе як альтернативу підходу адміністрації Байдена через апеляцію до виборців, які можуть виступати проти подальшого виділення коштів на допомогу Україні, боятися тривалого конфлікту або стурбовані можливою ескалацією. Історично "мир" часто був популярним пунктом для розмов у політичних кампаніях, особливо під час воєн та конфліктів різного типу, і успіх на шляху мирних переговорів може дуже посилювати позиції окремих політичних лідерів. Якщо озвучена Трампом позиція буде сприйнята як проросійська або як така, що може підірвати український суверенітет, Трамп може зіткнутися з критикою з боку демократів та навіть окремих республіканців", – зазначила Єва Антоненко.

На її переконання, для Зеленського зустріч із Трампом потенційно може привернути більше уваги та підтримки з боку США, особливо, якщо Трамп зможе використати свій вплив для укладення реальної мирної угоди і, якщо українська сторона намагатиметься вести обговорення цього питання на базі консенсусу, що вкрай важливо для ефективної дипломатії.

"Вплив Трампа потенційно може призвести до посилення військової та гуманітарної допомоги Україні. Ця зустріч дозволить Зеленському напряму передати потреби та проблеми України. Особисте спілкування може бути ефективнішим, ніж через посередників, потенційно призводячи до більш чіткого розуміння позицій один одного. Варто не забувати, що українська сторона на найвищому рівні висловлювала стурбованість підходом Трампа через те, що у запропонованій угоді відсутня конкретика і що вона потенційно може передбачати значні поступки Росії. Репутація Трампа як учасника угод, якою б суперечливою вона не була, може відкрити дипломатичні вікна для Зеленського. Навіть, якщо умови запропонованої мирної угоди будуть несприятливими, Зеленський може отримати можливості домовитися у майбутньому про більш вигідні умови, ніж якби він мав справу виключно з адміністрацією Байдена", – підсумувала експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Трамп назвав головну тему, яку підніме на зустрічі з Зеленським.