ЗМІ: завод Мінстратегпрому не виконав великого контракту на 122 мм арт.постріли

Десятки мільярдів гривень на оновлення виробництва та аванси на боєприпаси, яких фронт досі не отримує

14 лютого цього року Агентство оборонних закупівель Міноборони та "Павлоградський хімічний завод" Мінстратегпрому підписали контракт на 250 тисяч пострілів до артилерійських систем 2С1 та Д-30, після чого Агентство перерахувало 9,5 мільярда гривень, а вже влітку ці гроші було повернуто назад, коли виявилося, що павлоградське підприємство не дало жодного пострілу. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пишуть "Факти".

У матеріалі зазначається, що півроку "Агентство оборонних закупівель" та "Павлоградський хімічний завод" не зуміли поставити артилерійські постріли, але продовжували давати обіцянки, що всі роботи будуть виконані вчасно і ефективно.

"Я на момент підписання була рівно два тижні як директор Агентства. І я була проти цих угод. Я вважала, що треба диверсифікувати. Було очевидно, що будуть ризики зриву", – розповіла в нещодавньому інтерв'ю "УП" директор "Агентства оборонних закупівель" Марина Безрукова.

ЗМІ зазначає, що питання є не лише до "Агентства оборонних закупівель", яке мало перевірити здатність заводу виготовити таку кількість. Є також питання до Мінстратегпрому, яке на той час очолював Олександр Камишин.

Як повідомляють журналісти, згідно з бюджетами України на 2022-2024 роки, Мінстратегпром розподілили між державними підприємствами 55 мільярдів гривень на нарощування виробничих потужностей. Більшість цих грошей пішла на державні боєприпасні заводи – "Павлоградський хімічний завод" та "Артем", які вже мали повністю забезпечувати ЗСУ необхідними боєприпасами.