Зима без світла, води та тепла: експерт налякав апокаліптичним сценарієм

Зима в Україні буде складною, існує безліч негативних сценаріїв, до який повинні готуватися українці, заявив в ефірі «Еспресо» екс-міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель

Взимку в домівках українців можуть бути відсутні не тільки електропостачання, а і вода та тепло, правда, за умови відключення від електропостачання централізованих систем, заявив голова Київського офісу Секретаріату Енергетичного співтовариства, екс-міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель.

За його словами, насправді ситуація з електроенергією в Україні взимку "може бути різною". Він підкреслив, що, наприклад, у великих містах, де є централізовані системи, і, якщо вони будуть обмежені або відключені від електропостачання – це буде означати відсутність водопостачання, теплопостачання та, як наслідок, евакуацію. Як каже Оржель, потенційно такий сценарій є можливим, втім, енергетики робитимуть все, щоб його не допустити.

При цьому, каже експерт, якщо війська терористичної Росії будуть завдаватимуть ударів по об'єктах передавання та транспортування електроенергії, то система зможе працювати в декількох "острівних" режимах.

За цієї умови, каже Оржель, може статися так, що, наприклад, імпорт, який йде з Європи, не зможе дійти до лівобережної України. Тобто там буде спостерігатися набагато більший дефіцит, ніж ближче до кордонів із Європейським Союзом.

При цьому Оржель підкреслив, що є дуже багато негативних сценаріїв, саме тому у кожного українця повинен бути так званий "план Б". Наприклад, за його словами, варто розглянути можливість пожити якийсь час у приватному будинку, де є піч, дрова чи генератор.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що кремлівський диктатор Володимир Путін може зробити Запорізьку АЕС предметом торгу із Заходом, щоб встановити осіннє перемир’я. Зокрема, він може пообіцяти увімкнути її, щоб допомогти Україні пройти опалювальний сезон.