Жарти з ядерною зброєю погані: 12 країн на чолі з Китаєм зробили натяк РФ

Країни закликали утримуватися від застосування чи загроз застосування зброї масової поразки, особливо ядерної, хімічної та біологічної

12 країн, серед яких Китай, Бразилія, Туреччина та Казахстан, виступили із спільною заявою, в якій застерігають від загроз застосуванням ядерної зброї. Заява була оприлюднена у штаб-квартирі ООН у рамках тижня високого рівня Генеральної Асамблеї. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє Укрінформ.

Заяву окрім Китаю, Бразилії, Туреччини та Казахстану підписали Південна Африка, Індонезія, Алжир, Болівія, Колумбія, Єгипет, Кенія, Замбія.

"Ми закликаємо утримуватися від застосування чи загроз застосування зброї масової поразки, особливо ядерної, хімічної та біологічної", - йдеться у тексті документа.

Там також зазначається, що громадянська інфраструктура, "зокрема мирні ядерні об'єкти та інші енергетичні об'єкти", не повинні бути цілями військових операцій.

Підписанти заяви закликають до "всеосяжного та тривалого врегулювання сторонами конфлікту за допомогою інклюзивної дипломатії та політичних засобів, заснованих на Статуті ООН".

Агентство зазначає, що Росія в тексті не згадується, але переконано, що застереження стосуються нещодавньої заяви російського диктатора Володимира Путіна щодо змін до російської ядерної доктрини, які дозволяють застосування ядерної зброї проти неядерних держав.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Україна публічно говорить про плани РФ бити по українських АЕС. І практично в цей же час російський диктатор Володимир Путін заявляє, що Росія внесла поправки до своєї доктрини ядерного стримування, і тепер вона може завдати ядерного удару по неядерній державі, наприклад через запуск безпілотників. При цьому аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що заяви російського диктатора Володимира Путіна щодо намірів застосувати ядерну зброю більше схожі на спроби утримати країни Заходу. Про що говорять ядерні погрози Росії? Чому вони з'явилися зараз? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.