Зеленський запропонував ВР ратифікувати Римський статут: що від цього отримає Україна

Президент Зеленський вважає, що ратифікація Римського статуту дозволить ефективніше карати росіян

Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект № 11484 щодо приведення положень Кримінального кодексу України у відповідність до норм Римського статуту Міжнародного кримінального суду, повідомила заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра.

"Україна ратифікує Римський Статут Міжнародного кримінального суду! Це важливий крок для нашої держави, саме тому президентом України подано до Верховної Ради проекти закону "Про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього", - йдеться в повідомленні.

Мудра пояснила значення ратифікації Римського статуту для покарання російських злочинців.

"Завдяки залученню України до МКС вдасться збільшити ефективність роботи МКС щодо України, притягувати до відповідальності за злочини, вчинені російськими громадянами на території України. Фактично, ми будемо долучені до роботи ключового світового органу правосуддя та матимемо можливість впливати на пріоритизацію нашого питання в ньому", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, підкреслюється, що ратифікація Римського Статуту Міжнародного кримінального суду посилить позицію України на міжнародній арені та дозволить отримати кращі можливості для переслідування росіян за їхні злочини і захистити громадян України.

Погоджується з цією думкою нардеп Олексій Гончаренко. За його словами, Римський статут — це міжнародний договір, що заснував МКС, він визначає порядок роботи суду, а також визначає які злочини підпадають під його юрисдикцію.

Нардеп переконаний, що ратифікація Римського статуту дасть змогу Україні ще ефективніше карати росіян за їхні злочини.

"Виконаємо одну з ключових євроінтеграційних вимог. Постраждалим від російських злочинів українцям суттєво спростить процес отримання доступу до Цільового фонду МКС. Відповідно і підвищить шанс отримання компенсації. Україна отримає вплив та права в МКС. Тож ми матимемо змогу брати участь у виборах суддів МКС та висувати свого кандидата", - підкреслив Гончаренко.

За його словами, мова йде про важливий документ, ратифікація якого насправді дуже потрібна.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що МКС видав ордер на арешт Шойгу і Герасимова.