Головна Новини Суспільство події Зеленський vs Коломойський: чим закінчиться полювання на топ-менеджмент ПриватБанку
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський vs Коломойський: чим закінчиться полювання на топ-менеджмент ПриватБанку

Експерти розповіли "Коментарям", яку мету переслідує Володимир Зеленський, атакуючи Коломойського, і чим це може обернутися

25 лютого 2021, 16:44
Поділіться публікацією:

Вищий антикорупційний суд на 60 днів відправив під варту з можливістю внесення застави в розмірі 52 млн 210 тис. грн першого екс-заступника голови правління ПриватБанку Володимира Яценка, якого підозрюють в розтраті 136,89 млн грн. І, як відомо, він уже вийшов під заставу. Чому саме зараз почалося полювання на топ-менеджмент ПриватБанку? Чим закінчиться новий виток розслідування? Чи чекати реальних вироків або чергових домовленостей? Відповіді на ці питання дали "Коментарям" експерти.

Зеленський vs Коломойський: чим закінчиться полювання на топ-менеджмент ПриватБанку

Колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Все явно відбувається під тиском ззовні, а саме — з США

За словами заступника директора Українського інституту політики Кирила Молчанова, багато експертів попереджали, що рано чи пізно Зеленський із Коломойським "розіб'ють горщики". І останнім часом цей бій все гучніший. Тут вам і "антиколомойський" закон, і удар по Дубінському, і "примус до миру" (в рамках голосування групи Коломойського за Вітренка) у вигляді затримання топ-менеджера ПриватБанку.

"Все явно відбувається під тиском ззовні, а саме — з США. Зеленський пішов в атаку на Коломойського, на людину, яка, по суті, допомогла йому прийти до влади. Зрозуміло, що справою по ПриватБанку будуть бити саме по Ігорю Валерійовичу. І справа ця цілком можуть довести до кінця — суду і вироку, — прогнозує Кирило Молчанов. — Не обов'язково на лаві опиниться сам Коломойський. Але обов'язково постраждає його бізнес. Вплив же його вже постраждав".

Експерт вважає, що триватиме деолігархізація України в інтересах зовнішніх гравців.

"Вони зацікавлені, щоб знищити в Україні національний капітал, завівши свій — транснаціональний. Якщо Коломойський думав, що його це омине, то він дуже помилявся, — підкреслює Кирило Молчанов. — Більш того — в США незабаром можуть оголосити вирок у справах, пов'язаних з відмиванням грошей через рахунки підставних компаній в кіпрському офісі ПриватБанку і з покупкою нерухомості в ряді Штатів. Серед фігурантів — Коломойський. Так що його доля — на волосині. Не факт, що Зеленський видасть Коломойського Америці. Але за межі України він вже навряд чи коли-небудь виїде ".

Мета — поставити перед президентом по стійці "струнко" тих, хто реально впливає на політичні процеси в країні

Зеленський готується до можливих дострокових виборів у Раду і президентських. З цим, на думку заступника директора Українського центру соціальної аналітики Валерія Песецького, пов'язані всі останні дії Офісу президента і силовиків. У тому числі — затримання і арешт Яценка з ПриватБанку.

"Не маючи вже електоральних інструментів для ефективного проведення кампаній, президент намагається створити силові, позасудові, які повинні зробити здатність домовлятися українській політичній і бізнес-еліті — на умовах Зеленського. Санкції проти Медведчука і його оточення, арешт топа ПриватБанку і правої руки Коломойського — Яценка — це ланки одного ланцюга. Мета — поставити перед президентом по стійці "струнко" тих, хто реально впливає на політичні процеси в країні. Якщо наступним стане Порошенко, то це буде гарантованим підтвердженням моєї версії про створення нового консенсусу еліт навколо Зеленського на його умовах. Загроза позасудового відбирання активів і власності буде головним козирем президента", — вважає Валерій Песецький.

За його словами, арешт же Яценка, точно також як санкції проти Козака — пробна куля, яка з одного боку є сигналом шефу Яценка (Коломойському), як Козак був сигналом Медведчуку. З іншого — можливість влади переглянути лінію захисту. З тим, щоб врахувати все, коли за Коломойського візьмуться всерйоз.

"Чи закінчиться це черговим договорняком або держпереворотом — п'ятдесят на п'ятдесят. Хоча, швидше за — друге. Навіть, якщо еліта укладе якийсь пакт із Зеленським, то лише для того, щоб мати час на підготовку його повалення, — розмірковує Валерій Песецький. — Ніхто не захоче жити під загрозою експропріації власності за "настроєм" президента. З урахуванням того, що Зеленський і його слуги мають сьогодні реальний рейтинг на рівні 15%, а невдоволення "знизу" продовжує наростати, відставка Зеленського з ініціативи його могутніх ворогів — справа техніки. Хоча, крім цього, "змовникам" потрібно буде також визначитися з кандидатом на зміну нинішньому главі держави. І все ж, я вважаю, що Зеленський — політичний "труп" і свою каденцію не досидить. Як президент — так точно. "Наслідив" він у порушеннях закону дуже серйозно. І підстав для його кримінального переслідування буде більш ніж достатньо".

Раніше портал "Коментарі" розповідав про те, як олігархи ділять українську електроенергію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини