Головна Новини Суспільство події Зеленський відсвяткував 25-річчя станції "Академік Вернадський" з полярниками онлайн та пообіцяв їм криголам
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський відсвяткував 25-річчя станції "Академік Вернадський" з полярниками онлайн та пообіцяв їм криголам

Президент подякував працівникам станції за їхню роботу та поцікавився тим, чи може держава допомогти їм у наукових дослідженнях

6 лютого 2021, 19:56
Поділіться публікацією:

Вперше голова держави мав зустріч із полярниками, які працюють на українській арктичній станції "Академік Вернадський". Зустріч відбулася у форматі відео-конференції, повідомляє офіційний портал Президента України.

Зеленський відсвяткував 25-річчя станції "Академік Вернадський" з полярниками онлайн та пообіцяв їм криголам

Відео-конференція Зеленського та полярників. Фото: джерело

"Я хочу вас привітати з великим ювілеєм – 25-річчям заснування української станції ім. Академіка Вернадського. Для мене це велика честь – наживо поспілкуватися з вами. Ви робите велику щоденну роботу для розвитку науки", — привітав працівників станції Зеленський.

Він наголосив на тому, що Україна дуже серйозно і професійно ставиться до науки, і полярники можуть бути прикладом поваги держави до науковців. Президент запитав працівників про те, які кроки може зробити влада, задля того, аби розвивати станцію, допомагати у дослідженнях та наукових досягненнях.

Полярники попросили у Президента для станції власний криголам і закликали попри всі суперечки об'єднати зусилля зі всім світом для подолання сучасних викликів, таких як зміна клімату та пандемія.

"Ми тут, в Антарктиді, щодня наочно спостерігаємо глобальне потепління. Воно тут відбувається дуже швидко. І ми тут першими у світі визначаємо, як потроху відбувається відновлення озонового шару. Ми дуже раді, що завдяки станції "Вернадський" ми, українці, напряму залучені до таких глобальних зусиль людства зі збереження нашої планети", — сказав начальник експедиції в Антарктиді Юрій Отруба.

Володимир Зеленський дав доручення міністру освіти та науки Сергію Шкарлету працювати над затвердженням наукової програми для "Академіка Вернадського" та бюджетом для неї.

Після зустрічі із працівниками станції, Президент вручив державні нагороди визначним українським полярникам. Орден Ярослава Мудрого ІІІ ступеня отримав Сергій Комісаренко, Директор Інститут біохімії ім. О.В. Паладіна НАН України, завдяки зусиллям якого Україна у 1996 році отримала колишню британську станцію в Арктиці "Фарадей". Посмертно був нагороджений орденом Ярослава Мудрого V ступеня директор Центру арктичних досліджень Петро Гожик.

Українська арктична станція "Академік Вернадський" була отримана 25 років тому, 6 лютого 1996 року від Великобританії, і мала назву "Фарадей". Вона розташована на архіпелазі Аргентинські острови на острові Галіндез і виконує дослідження за всіма напрямками природничих наук. Станція функціонує цілий рік і має штат із 11-13 полярників.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що на станції "Академік Вернадський" народилося тюленя, а полярники запропонували усім бажаючим обрати для нього ім'я.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини