Заміна назви "копійка" на "шаг": чи підтримують таку ініціативу українці

Кожен п’ятий українець підтримує заміну назви "копійка" на "шаг" для розмінних монет.

Голова НБУ Андрій Пишний запропонував в рамках відродження національних традицій та процесу деколонізації заміну назви "копійка" на "шаг" для розмінної монети. Компанія Active Group провела дослідження та з’ясувала, чи підтримують українці таку ініціативу.

Згідно з результатами опитування Active Group, 8% українців повністю підтримують заміну назви "копійка" на "шаг". Ще 10,4% респондентів обрали варіант "більшою мірою так".

Повністю проти перейменування розмінних монет на "шаг" виступили 39% опитаних. Ще 17,8% обрали варіант "більшою мірою ні". Решта 24,8% не змогли відповісти на питання.

Чи підтримують українці ініціативу заміни назви "копійка" на "шаг": опитування Active Group

Таким чином 18,4% українців підтримують ідею заміни назви "копійка" на "шаг" для розмінних монет, тоді як 56,8% - проти.

Як повідомляв портал "Коментарі", очільник Національного банку України Андрій Пишний анонсував можливе перейменування розмінних монет з "копійки" на "шаги". За його словами, після аналізу історії грошового обігу в Україні, було зроблено висновок: назва "копійка" для розмінної монети є символом московської окупації. Нині український народ відновлює все, що було несправедливо відібрано й понівечено кремлівськими наративами. Тому, настав час відновити справедливість і в грошовій системі, очистивши монетарний суверенітет від будь-яких зв'язків із московським минулим, пояснює Пишний та додає, що у нас є власне, споконвічно українське слово для визначення дрібних монет – "шаг".

Також "Коментарі" писали про характеристики "шагу", якщо його введуть в грошовий обіг.