Заборонені українці в Росії: чому РФ ввела санкції саме перед виборами

Експерти пояснили, які маніпуляції провертає Росія за допомогою санкцій проти українців

Під санкції Росії потрапили ще понад 40 українців, включаючи п'ятого президента України Петра Порошенка, екс-главу партії "Голос" Святослава Вакарчука, віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгу Стефанишину, ряд нардепів. "Коментарі" розібралися з експертами, чому санкції проти того ж Порошенка введено лише зараз, чому в списку санкцій не виявилося представників "Слуги народу" і в розрахунку на що РФ робить такий крок незадовго до наших місцевих виборів.

"Кремль може побічно підігравати версії про "зраду" української влади"

Олексій Розумний, експерт Центру Разумкова, нагадує, що Росія почала вводити санкції проти громадян України у 2015 році. І пізніше неодноразово їх розширювала.

"Наприклад, в грудні 2018 під санкціями виявилися Мураєв, Вілкул і деякі інші представники Опозиційного Блоку, відомі своєю проросійською позицією, - зазначає експерт. - Ймовірно, тоді таким чином в Москві демонстрували, що ця політична сила відлучена від "царської милості", а єдиним фаворитом Кремля залишається ОПЗЖ. А це могло вплинути як на вибір проросійського електорату, так і на поведінку окремих політичних гравців, орієнтованих на Росію. Тобто, санкції - це ще один інструмент маніпулятивного впливу на ситуацію в Україні".

Тепер знову наближається чергова виборча кампанія, і списку санкцій поповнили, перш за все, прізвища народних депутатів з опозиційних фракцій.

"Однак на цей раз, очевидно, сигнал адресований вже насамперед патріотичному виборцю: вороги Кремля - це "Європейська Солідарність", "Голос", "Батьківщина"... А щодо панівної політичної сили - багатозначне мовчання. Таким чином, Кремль може побічно підігравати версії про "зраду" української влади, популярної в середовищі патріотичної опозиції. Варто зазначити, що подібна "гра" на патріотичному фланзі велася і проти попереднього президента", - говорить Олексій Розумний.

За словами експерта, стратегічним цілям Кремля цілком відповідає ерозія патріотичного сегмента прихильників Зеленського. Так само як і мобілізація тих, хто підозрює нинішнього президента в здачі національних інтересів.

"Це - легкий шлях до його дискредитації та введення в стан внутрішньополітичної "облоги". Якщо в Білорусі Путіну потрібен слабкий Лукашенко, який прибіжить просити допомоги проти власного повсталого народу, то в Україні - слабкий Зеленський, розчарований у своїй здатності утримувати популярність, заляканий "радикалами", вимушений шукати союзу з ОПЗЖ, щоб зберегти хоч якийсь контроль над ситуацією в країні, - пояснює Олексій Розумний. - Заради наближення цього моменту російське керівництво може навіть ситуативно підіграти проєвропейській опозиції, "допомагаючи" переманювати розчарованого виборця Зеленського з антиросійськими поглядами".

"Представників "Слуги народу" не включили в список з тактичних міркувань"

За словами політолога, політичного консультанта Володимира Фесенка, не варто дивуватися настільки "пізньому" попаданню Порошенка в санкційні списки РФ.

"Все пояснюється просто. Санкції, як правило, не оголошують проти глав держав і міністрів закордонних справ. Адже потрібні фігури для переговорів. Тому немає санкцій проти Путіна. Схожа ситуація зараз по Білорусі - Лукашенка на рівні ЄС не хочуть вносити до списку санкцій", - каже Володимир Фесенко.

Він також зазначає, що публікація нового списку санкцій РФ саме зараз викликана двома причинами.

"З одного боку - це спосіб тиску на українську владу і суспільство. Росія не виключає, що це допоможе домогтися поступок з боку України в переговорних процесах щодо Донбасу - адже Рада повинна прийняти ряд рішень. Не думаю, що це допоможе, - підкреслює політконсультант. - Друга причина - наближення місцевих виборів. Як це не парадоксально, але санкції проти Порошенка - великий подарунок йому від Росії. У політичному сенсі він від цього виграє. А в економічному - якісь проблеми можуть виникнути (ми ж не знаємо чітко ситуації з його бізнесом на території РФ), але навряд чи - суттєві".

За словами Володимира Фесенка, питання, чому одні опинилися в санкційних списках, а інші - ні, ставилося і раніше.

"Напередодні минулих виборів у списки, наприклад, потрапили представники Опозиційного блоку, які відмовилися приєднатися до ОПЗЖ. Ясно, що це відбулося за ініціативи Медведчука, - говорить експерт. - Зараз багато говорять про відсутність в списках представників "Слуги народу". Думаю, їх не включили туди з тактичних міркувань. Так РФ показує - хоч ви й не відрізняєтеся войовничою риторикою, але якщо не будете йти на поступки, опинитеся в списку. Навряд чи це вплине на позицію СН з ключових питань. Більш того - переконаний, що ближче до дати виборів (або незабаром після них) деякі представники СН потраплять в російський список санкцій".

"Для виборців Порошенка, дійсно, важливо ідеологічно, що він - в тому списку"

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуація Олексій Голобуцький - переможець голосування "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі", підкреслив, що сам є учасником російського списку санкцій - ще старого.

"Вони періодично додають до цього списку нових людей. Важко сказати, за якою логікою, - говорить експерт. - В основному все впирається у фінансові питання. Але думаю, що ті, хто тримав у РФ гроші, давно або вивів свої активи, або змирився з їх втратою".

Є, звичайно, і політичний аспект, продовжує Олексій Голобуцький. Зрозуміло, що "Європейська солідарність" і "Голос" - відверто антиросійські сили. Тому нардепи звідти список і поповнили.

"Але практичної мети я не розумію - чому зараз і навіщо взагалі? Пропускаю через свою призму: я б навіть якщо не був у списку, не поїхав зараз в РФ, з якою у нас - війна. А вже тим більше - це стосується депутатів, у тому числі колишніх".

Політтехнолог заперечує припущення, що російська влада намагається підіграти Порошенкові.

"Ви думаєте, що є змова? Що сидить Путін і думає, як би підняти рейтинг Порошенка? Він займається геополітикою, існує в іншому світі. Він уже забув прізвище Порошенка, - запевняє Олексій Голобуцький. - А як у нас цей список використовують - це вже інша розмова. Зрозуміло, що будуть намагатися з його допомогою вплинути на своїх виборців. І тут для виборців Порошенка, дійсно, важливо ідеологічно, що він - в тому списку".

Нагадаємо, Офіс президента прокоментував новий список санкцій українців у РФ.