Якими можуть бути гарантії безпеки для України в майбутньому

На що Україна може розраховувати в питанні самозахисту від ворога та по ленд-лізу

Президент Володимир Зеленський вже згадував про гарантії безпеки для України, про які тривають дискусії з міжнародними партнерами. Що це може бути й у якому вигляді реалізовано? Як сприятиме захисту повітряного і наземного простору технічне оснащення, яке надаватимуть Україні в межах ленд-лізу.

Колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив свою точку зору щодо механізмів гарантій безпеки для нашої держави в майбутньому. На його думку, гарантія безпеки – це симбіоз кількох речей. Це можуть бути дво-, тристоронні угоди з іншими країнами щодо реагування протягом 24 годин в разі загрози для України з боку ворога. Наприклад, вже є угода між Польщею, Україною, Великобританією. Це можуть бути інші блокові угоди щодо, наприклад, закриття неба.

Другий механізм - негайне надання зброї та систем, які гарантуватимуть нам захист від нападів ворога, той же зенітно-ракетний комплекс Patriot, сучасні засоби електронної боротьби для відбиття атак з повітря. Тобто посилення нашої оборони, щоб ми могли захиститися. Саме потужні засоби захисту дадуть змогу відбудовувати державу та зводити нові підприємства, розвивати економіку.

Україна може стати членом НАТО, тоді буде працювати 5-та стаття в разі нападу на одну з країн - на захист виступить блок. Адже це дасть дуже багато для членів Альянсу, Україна зможе захистити не тільки себе, а й натівські країни. А українська армія – приклад для натовських країн та предмет поваги всіх їхніх народів.

"Я думаю, що ключовими параметрами ленд-лізу будуть: РЗК Patriot, танки, снаряди, боєкомплекти, артилерія та, сподіваюсь, літаки сучасні. Перелом почався, але результати побачимо пізніше. Це звісно дасть змогу виграти нашим ЗСУ, але перемогу здобуватимуть саме вони", - говорить Аваков.

Як повідомляв портал, в Бєлгородській області сталися вибухи і пожежа на об'єкті оборонного комплексу росії.