Яка відповідальність передбачена для 16-річних юнаків, якщо вони не стануть на військовий облік

Згідно із законом, кожен 16-річний українець має обов’язково стати на військовий облік

Кожен 16-річний громадянин України має обов'язок стати на військовий облік. У разі невиконання цього обов’язку юнаки можуть зіткнутися з певними юридичними наслідками.

Як пояснив адвокат Дмитро Франчук, згідно з українським законодавством, юнаки, які досягли 16 років, повинні зареєструватися у відповідному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Закон передбачає, що під час реєстрації у ТЦК та СП юнаки мають пройти медичний огляд і зареєструвати свої особисті дані. Ця процедура є обов’язковою та контролюється на державному рівні.

Франчук зазначив, що у випадку, якщо юнак не стане на облік, це може призвести до адміністративного стягнення, за яке відповідальність нестимуть його батьки або опікуни. Розмір штрафу може залежати від конкретних обставин.

Варто зазначити, що відсутність взяття на військовий облік у 16 років не заважає виїзду за межі країни. Однак, після досягнення повноліття ситуація змінюється. Якщо юнак не виконає свої обов’язки щодо військового обліку, це може розцінюватися як ухилення від військової служби, що ускладнить виїзд за кордон і може мати серйозні наслідки.

Щоб стати на військовий облік, юнак повинен звернутися до територіального центру комплектування за місцем проживання, де пройде обов’язковий медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Результати огляду та інші особисті дані вносяться до військово-облікових документів, які зберігаються та використовуються для подальших призовних заходів.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в ТЦК ранішезаявляли про те, що 16 річні школярі повинні приїхати в Україну, щоб стати на облік.