Як шахраї беруть кредити на українців — викрито схему

Документи та дані українців "зливають" в інтернет

В Україні викрили нову схему, за якою аферисти ошукують громадян. Про це повідомляється в ефірі телеканалу "Україна".

Аферисти беруть на людей липові кредити, про які жертви навіть не здогадуються. Відтак, жителька Києва Олександра Наконечна, яка ніколи не брала кредитів, залишилася винна банківській установі 20 000 гривень, з яких 15 000 гривень – відсотків.

Схема шахрайства — проста. Аферисти купують в інтернеті дані українців, які незрозумілим чином "зливають" в мережу. Експерт з психологічної кібербезпеки Наталія Бугайова вважає, що дані можуть завантажувати недобросовісні співробітники банків, які звільнилися з установи. Далі, коли в шахраїв є доступ до інформаційної бази, вони просто оформлюють кредит.

Як вберегтися від подібних афер, розповів експерт з безпеки Руслан Болгов. За його словами українці можуть заборонити собі брати в борг. Якщо ви не плануєте оформлювати кредити, можна звернутися до Українського бюро кредитних історій та поставити заборону на отримання кредитів. При чому цю заборону можна буде зняти в будь-який момент.

Окрім того, коли ви надаєте свої документи фінансовій установі, варто прослідкувати, щоб працівник закладу проставив відмітки на кожному аркуші. Це означатиме, що копія надана для конкретної дії в конкретній установі і використовувати її в інших цілях — неможливо.

Якщо ви передаєте інформацію в режимі онлайн, варто користуватися додатком "Дія". Програма створює спеціальне маркування на документах, де вказано підпис час і дату. Це унеможливить використання даних для інших цілей.

Також сайт "Коментарі" розповідав, що шахраї блокують iPhone українців і вимагають викуп. Як працює схема, читайте в нашому матеріалі.