Як російська пропаганда вплинула на українців: дослідження

Експерти дослідили, на які сфери життя найбільш впливає дезінформація Кремля

Найуразливішими для російської пропаганди є сфери культури, особливо масової культури, до якої звикли українці, та історичної пам’яті. Про це йдеться у матеріалі аналітика Фонду "Демократичні ініціативи", співавтора звіту, підготовленого "Детектор медіа", Петра Бурковського.

Дослідження проводили у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській, Одеській, Херсонській, Миколаївській та Харківській областях.

Заборона російських артистів та російських фільмів негативно у всіх регіонах півдня та сходу України. Зокрема, 52% опитаних у Херсонській області та 92% респондентів у Донецькій вважають таку заборону порушенням їхніх прав.

Тезу про те, що "політика декомунізації спрямована на переписування історії та заперечення досягнень і подвигів у часи СРСР" найменше підтримують в Одеській області — 39%, найсильніше — в Луганській — 59%.

Лише заборонами українська влада не змінить ситуацію у впливі російської пропаганди, вважають аналітики. Це довготривалий процес, який потребує якісного контенту.

"Якщо заборона буде активною, люди вже реагуватимуть не стільки на заборону "російського", скільки на нав’язливу політику з боку української держави, що знову і знову відтворюватиме установки на несприйняття всього українського", — йдеться у дослідженні.

Думку про те, що уряд України витісняє російську мову з більшості сфер життя, у Донецькій області підтримують 65% опитаних. У Одеській — 42% згодні з цим, не згодні — 46%.

У Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях більшість опитаних не вважали, що російська зазнає утисків. У Дніпропетровській та Луганській областях українці не мали більшості, а частка невизначених і незгодних була досить високою — 26% та 35% відповідно.

Раніше повідомлялось, що в Україні запрацював Центр протидії дезінформації. Чи здатна ця структура допомогти у боротьбі з російською пропагандою, "Коментарі" поцікавилися в експертів.