Як довго триватиме війна і чи вистоїть Україна фінансово: прогноз Fitch Ratings

За прогнозом агентства, продовження війни призведе до збереження великого бюджетного дефіциту та невизначеності фінансування з 2025 року

Міжнародне агентство Fitch Ratings не виключає, що війна Росії проти України триватиме і 2025 року. Рейтинги України відображають все ще суттєвий кредитний ризик з огляду на затяжний характер війни. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в повідомленні Fitch.

Агентство прогнозує, продовження війни призведе до збереження великого бюджетного дефіциту (прогнозованого на рівні 17,5% ВВП у 2024 році та 15,3% у 2025 році) та невизначеності фінансування з 2025 року.

Fitch відзначає вплив на допомогу Україні виборчого циклу в США, потенційну втому донорів, залишкових ризиків, пов'язаних із планами фінансування ЄС, та обмежених можливостей місцевих банків щодо значного збільшення покупок державних боргових зобов'язань.

У той же час, міжнародні резерви досягли 37,2 млрд доларів на кінець липня, а надійний комплекс заходів політики України та офіційна підтримка, що триває, відповідно до чотирирічної розширеної програми МВФ на 2023 рік у розмірі 15,6 млрд доларів знижують ризики для макроекономічної та фінансової. стабільності у короткостроковій перспективі, пишуть аналітики агентства.

"Це додатково підтримує здатність України виконувати нові зобов'язання щодо єврооблігацій, незважаючи на очевидну виняткову невизначеність, пов'язану з війною з Росією", - йдеться у повідомленні.

Міжнародне агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг України в національній валюті з "CCC-" до "CCC". У той же час, агентство підтвердило довгостроковий рейтинг в іноземній валюті на рівні "RD" (обмежений дефолт). Підвищення рейтингу відображає успішне завершення реструктуризації боргу України в єврооблігаціях за умови продовження обслуговування її боргових зобов'язань у гривні.

Читайте також на порталі "Коментарі" – коли відбудуться переговори з Росією та чи поверне Україна свої території: прогнози експертів.