Ядерна угода з Іраном: у чому головний камінь спотикання – який прямий інтерес України

Іран може вирішити питання з нестачею нафти в Європі

Глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель висловив надію на відновлення ядерної угоди з Іраном, припиненої у 2015 році. Які проблеми є у переговорах? Чому ця угода важлива, зокрема, у ракурсі російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

США не хочуть йти на поступки Ірану, боячись гострої внутрішньої політичної реакції

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що основна проблема на переговорах – у небажанні США (крім них сторонами угоди з Іраном є також Великобританія, Китай, Франція, Німеччина та Росія) йти на поступки Ірану.

"Йдеться, зокрема, про небажання Штатів знімати санкції з "Корпуса вартових ісламської революції" (у США визнано терористичною організацією). Тобто, по суті, переговори перебувають у заручниках усередині політичного порядку денного електорального циклу в США", – пояснює Ілля Куса.

Він нагадує, що вибори до Палати представників (від усіх 435 округів конгресу в кожному із 50 штатів США) відбудуться 8 листопада 2022 року, у середині терміну повноважень президента Джо Байдена.

"США не хочуть йти на поступки Ірану, боячись гострої внутрішньої політичної реакції. Адже проти угоди з Іраном виступає більша частина республіканців та певна частина демократів", – зазначає Ілля Куса.

Україні вигідно, щоб іранська нафта якнайшвидше повернулася на європейський ринок

Політолог-міжнародник, бізнес-аналітик Георгій Кухалейшвілі розмірковує так:

"Укладання ядерної угоди є важливим для того, щоб зняти обмеження на експорт нафти з Ірану. Тим самим компенсувати припинення постачання нафти з Росії в рамках політики санкцій".

Успіх угоди, за словами експерта, залежатиме від того, чи США підуть на поступки і першими, чи знімуть частину обмежувальних заходів перед тим, як Іран зупинить центрифуги.

"Це основний камінь спотикання у переговорах. США хочуть зняти санкції після того, як Іран почне згортати ядерну програму, а в Тегерані навпаки чекають від американців зустрічних кроків, вважаючи, що вони винні у зриві ядерної угоди у 2015 році, – пояснює Георгій Кухалейшвілі. – Байдену та демократам потрібні будь-які успіхи на зовнішньополітичному фронті, щоб покращити імідж чинної адміністрації напередодні проміжних виборів до конгресу США у листопаді".

Україні ж, зазначає експерт, вигідно, щоб іранська нафта якнайшвидше повернулася на європейський ринок. Тоді у країн-членів ЄС буде менше вагань остаточно злізти з російської нафтової голки, залишити країну-агресора без солідних доходів.

"Адже чим менше надходить грошей до російського бюджету, тим складніше Кремлю вести війну в Україні, яка вже набула затяжного та виснажливого характеру для обох сторін конфлікту", – резюмує Георгій Кухалейшвілі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Зеленський заявив про нові деокуповані населені пункти.