Ядерна катастрофа стає ще ближчою: що задумали в КНДР

За інформацією Bloomberg, КНДР може постачати іншим країнам уран для створення ядерної зброї

Диктатор КНДР Кім Чен Ин може постачати ядерну зброю країнам, які незаконно проводять збройні програми. Як інформує портал "Компнтрі", про це пише Bloomberg.

ЗМІ розповідає, що Пхеньян опублікував фото заводу, де ізотопи урану можуть бути розділені для палива ядерної зброї. Масштаби об'єкта свідчать про те, що Північна Корея може збагачувати матеріал у більшому об'ємі, ніж їй потрібно для власної безпеки.

"Ми стурбовані тим, що матеріал може піти в інше місце", - зауважив заступник міністра енергетики США Девід Терк.

Він додав, що нові потужності Північної Кореї, які "викликають глибоке занепокоєння", були в центрі уваги на зустрічах цього тижня у Відні (Австрія) під час щорічної генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії.

У Bloomberg звернули увагу, що 13 вересня північнокорейські державні ЗМІ повідомили про рідкісний візит Кіма до свого Інституту ядерної зброї, де виготовляється високозбагачений уран для зброї. У Центральному телеграфному агентстві КНДР заявили, що інженери отримали наказ "експоненціально збільшити" ядерний запас країни.

"Північна Корея вже виробила достатньо збагаченого урану для значного ядерного арсеналу і навряд чи потребує більше. Найбільшу тривогу викликає те, що надлишок може бути продано тому, хто запропонує найбільш привабливу ціну, державному чи недержавному. Це величезне занепокоєння з точки зору розповсюдження", - підкреслив американський інженер з ядерної зброї і колишній директор з питань гарантій МАГАТЕ Роберт Келлі.

Водночас за оновленими оцінками Федерації американських вчених, запаси країни вже могли зрости до 90 бомб.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у КНДР готують наступника Кім Чен Ина: у кого найбільші шанси.