"Втекли з окупації": які рідкісні птахи переселилися з Криму на Херсонщину (ФОТО)

У біосферному заповіднику «Асканія-Нова» нарахували 1400 особин коровайок

У фауні Херсонській області зареєстровано масове поповнення — з Кримського півострова на материкову Україну перебралися сотні особин рідкісних "червонокнижних" птахів. Як повідомляє місцеве видання "Новий день", тільки в "Асканії-Новій", відомому українському заповіднику, дослідники нарахували близько 1,4 тисячі коровайок.

Біологи стверджують, що подібна кількість цих птахів у материковій зоні України зареєстрована вперше. Не менш трьохсот особин були помічені в різних місцях на березі Чорного моря, а також неподалік від затоки Сиваш.


За словами директора "Асканії-Нової" Віктора Гавриленка, раніше ареалом проживання коровайок був сумнозвісний Північно-Кримський канал. Також часто ці пернаті могли жити поруч із дрібними озерами неподалік Джанкоя. Однак, як пояснює керівник заповідника, через обмеження водопостачання в Крим багато маленьких водойм припинили своє існування.

Це і стало головним поштовхом до того, щоб коровайки почали переселятися на материкову частину України — в пошуках води, кращої їжі і, звичайно, безпечнішого місця для життя.

Зараз поспостерігати за Каравайки на Херсонщині можна відразу в декількох місцях. Найбільше птахів гніздяться в Каховському, а також Генічеському районах. Ще вони були помічені в Скадовському районі і, зрозуміло, безпосередньо в "Асканії-Новій".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що на острові Борнео, який належить в індонезійському архіпелазі, група дослідників виявила якусь рідкісного птаха, яку протягом 170 років вважали вимерлою. Про який вид пернатих йдеться, читайте в нашому матеріалі.