Владислав Іткін розповів – чому українська титанова сировина є порятунком для Заходу і небезпекою для росіян

Уряд США може виступити інвестором для розвитку титанової галузі України

Для розвитку титанової галузі України, зокрема, для впровадження сучасних технологій, освоєння нових різновидів продукції та побудови повного циклу титанового виробництва – Україні потрібні західні технології та фінансові інвестиції, якими володіють компанії-лідери світового ринку. Про це у своєму коментарі заявив в.о. голови правління ОГХК Владислав Іткін.

За словами посадовця, майбутнє титанової галузі України за безвідходними технологіями, які знижують виробничі витрати основних ресурсів у 5-7 разів. За дешевим і доступним високоякісним металом та його різноманітними сплавами, які були б доступними для використання більш широкому колу споживачів. А також за технологіями порошкової металургії і 3D-принтингом, завдяки яким із титанового сферичного порошку можна виготовляти будь-які вироби заданого розміру, рівня складності і властивостей.

Із такими технологіями та за наявної власної високоякісної ресурсної бази, Україна впродовж кількох років могла б освоїти нові багатомільярдні ринки збуту своєї продукції та суттєво посунути конкурентів із рф та Китаю на світовому ринку титану – вважає Іткін.

Як вже повідомлялося у ЗМІ раніше, будівництво нових виробничих потужностей із виробництва титану в Україні може бути профінансовано урядом США.

Адміністрація Джо Байдена зараз розглядає фінансування кількох закордонних проектів із видобутку та переробки корисних копалин, таких як титан, для вирішення проблем із постачанням сировини в США. Видобування нікелю у Бразилії вже фінансується по такій програмі. До того ж, вже другий рік поспіль до законопроекту про оборонні видатки США вносяться пункти про посилення американо-українського співробітництва у титановій галузі, аби позбутися імпортної залежності від рф і Китаю.

За даними Геологічної служби США, минулого року український ільменіт становив приблизно 5% світового виробництва, руди, яка використовується для виробництва титану.