Влада знаходиться під колосальним тиском - Гаврутенко

Насправді ж всі розуміють, що жодна із запропонованих форм підтримки не є достатньою, вважає генеральний директор в UFC Capital і Arsenal Capital Олександр Гаврутенко

Влада знаходиться під колосальним тиском. З одного боку - на тлі загроз посилення поширення вірусу і необхідності введення карантинних обмежувальних заходів для населення. З іншого боку - вимоги суспільства про відповідні компенсації, відстоювання людьми своїх права на працю на підприємницьку діяльність. Про це заявив генеральний директор в UFC Capital і Arsenal Capital Олександр Гаврутенко "Коментарі-Україна".

"Тому прийменникові президентом і прийняті парламентом комплекс заходів підтримки бізнесу (в їх числі - надання одноразової матеріальної допомоги найманим працівникам та ФОП, які втратили зарплату або частина доходу внаслідок карантину - 8000 грн; суб'єктам господарювання для виплати найманим працівникам пропорційно скороченню робочого часу - до 8000 грн; фізособам для відшкодування сплаченого ЄСВ - в розмірі середньомісячної суми за останні 10 місяців - прим. ред.) мають більше політичний сенс, ніж економічний. Такий собі компроміс, "спускання пара", страховка від протестів або вірніше покупка владою собі права надалі без докорів сумління вводити всі необхідні локдауни або що потрібно для стримування епідемії", - сказав Гаврутенко.

За його словами, насправді ж всі розуміють, що жодна із запропонованих форм підтримки не є достатньою.

"І точно не адресована саме тим категоріям, які дійсно постраждали або постраждають від карантину. Куди швидше цими заходами скористаються різні оптимізатори, які використовують фіктивні ФОПи в своєму бізнесі. І у яких куди ефективніше налаштовані всі формальні процедури щодо отримання такої допомоги, ніж у реально потерпілого умовного власника кав'ярні, який навряд чи зможе довести свої втрати. Та й навряд чи буде цим займатися", - додав Гаврутенко.

Як повідомляли раніше Україна вже на шляху до того, щоб сепарувати поняття "бізнес" і "влада". Такою думкою поділився голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, народний обранець від партії "Слуга народу" Дмитро Наталуха під час форуму "Україна 30. Економіка без олігархів".