Військовий експерт розповів, чому "Укроборонпром" виводить зі свого складу підприємства

Як вважає генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко, перетворення в «Укроборонпрому» дозволить залучати приватні підприємства

ГК "Укроборонпром" вивів зі свого складу 17 підприємств і передав корпоративні права на два АТ в рамках реформування концерну. Зокрема, концерн передав Фонду держмайна вісім підприємств і корпоративні права на два АТ. Вони багато років не виконують оборонні замовлення.

Ще вісім підприємств передадуть до Фонду держмайна для приватизації. Два підприємства планують передати Державному космічному агентству, а ще одне - в Міністерству оборони. Підприємства, які виводяться зі складу концерну, не вели фінансово-господарську діяльність, або були збитковими і мали негативні фінансові результати.

Як розповів інформаційному агентству "Коментарі-Україна" військовий експерт, генерал-лейтенант запасу, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор, заступник начальника Генерального штабу ЗС України (2006-2010 рр.) Ігор Романенко, в останнє десятиліття існування "Укроборонпрому" стало питання про те, що ця структура замикалася безпосередньо президентом і не замикалася на уряді. Зараз, особливо в умовах війни, виникла необхідність в спеціалізованому міністерстві.

"Решта підприємства, які будуть представляти Укроборонпром, розділити на два керуючих холдинга - "оборонні технології" та "аерокосмічні системи управління". Холдинги будуть являти собою акціонерні товариства", - розповів Романенко.

За його словами, таке перетворення дозволить залучати приватні підприємства, в тому числі закордонні, до виробництва.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, що передбачає реформу "Укроборонпрому". Тепер підприємство з Державного концерну перетвориться в акціонерне товариство. Експерти оцінили цю ідею для порталу "Коментарі".