Війна на Донбасі: в яких випадках РФ погоджується на обмін полоненими

Російські найманці погоджуються на видачу військовополонених тільки з двох причин

Вже понад рік процес обміну полоненими на Донбасі знаходиться у глухому куті. Представники ОРДЛО категорично відмовляються почати роботу в цьому напрямку, поки їх вимоги не будуть задоволені. За словами учасниці вітчизняної делегації в ТКГ з питань Донбасу Тетяни Іванової, на це все безпосередньо впливає позиція Кремля, повідомляє "Україна 24".

Іванова переконана, що обмін в'язнями відбувається на Донбасі тільки коли РФ бачить для себе в цьому певну вигоду. При цьому найчастіше ситуація розвивається по одному з двох сценаріїв.

Як стверджує представниця української делегації, в першому варіанті може йтися про якихось важливих для російської сторони свідків. Ймовірно, Тетяна Іванова згадує видачу Володимира Цемаха — однієї з ключових фігур у справі збитого бойовиками малазійського "Боїнгу".

Друга причина, коли Росія згодна провести обмін, полягає у спробах виторгувати для себе якісь преференції або уникнути зайвих втрат.

"Це можуть бути різні втрати: економічні, політичні або іміджеві", — підкреслює Тетяна Іванова.

У всіх інших випадках, особливо коли Україна підіймає питання міжнародного права, в Кремлі й, відповідно, в ОРДЛО на поступки щодо обміну полоненими не йдуть. Всі спроби довести, що подібні дії є гуманітарними місіями, залишаються проігнорованими, зазначає Іванова.

Додамо, що раніше один із причетних до звільнення військовополонених на Донбасі експертів Олег Котенко відзначав — іноді ОРДЛО висувають додаткові вимоги. Однак ні проводити вибори на окупованих російськими бойовиками територіями, ні подавати воду в Крим, тим самим йдучи на великі поступки Кремлю, Україна не збирається.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, навіщо, на думку МЗС України, Путіну необхідно наявність українських військовополонених на окупованому Донбасі. Деталі — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, які знущання застосовуються до українців, що перебувають в катівнях тюрем "Л-ДНР".