Головна Новини Суспільство події Віктор Медведчук готовий надати вченим доступ до рідкісного фрагменту Біблії Гуттенберга
commentss НОВИНИ Всі новини

Віктор Медведчук готовий надати вченим доступ до рідкісного фрагменту Біблії Гуттенберга

Фрагмент Біблії Гуттенберга, який знаходиться в приватній колекції голови політради "Опозиційної платформи - За життя", майже 570 років

24 червня 2020, 12:41 comments1029
Поділіться публікацією:

Народний депутат Віктор Медведчук показав журналістам Міжнародного інформаційного агентства Reuters унікальний фрагмент Біблії Гуттенберга. Його голова політради ОПЗЖ вважає одним з найцінніших екземплярів своєї колекції книг, яка налічує близько 8 тисяч примірників, у тому числі раритетних і дуже рідкісних.

Віктор Медведчук готовий надати вченим доступ до рідкісного фрагменту Біблії Гуттенберга

Паперову сторінку з Біблії Гуттенберга політик, і зовсім, називає унікальною. Сама Біблія є першою великоформатною друкованою книгою в історії людства.

"Цьому фрагменту Біблії Гутенберга фактично 570 років. Коли мені його запропонували, я вам скажу, я не роздумував, не торгувався. Книга 1453 року. Більш того, це книга, яка внесла найбільший внесок у розвиток сучасної цивілізації, Біблія Йоганна Гутенберга. Вона була першою друкованою книгою. Це очевидний факт, який, як мені здається, для будь-якого колекціонера має величезне значення", — пояснив Медведчук.

Журналістам Reuters Віктор Медведчук розповів, що сторінка з його колекції – це фрагмент Біблії, яку в минулому столітті придбав американський продавець книг Габріель Уеллс. Подібних у світі майже не залишилося, тому українські вчені радіють наявності в Україні такого раритету.

"Це абсолютно публічні аукціони, де кожен має право придбати такий раритет. Якщо ж такі речі привозять в Україну, то тільки треба подякувати цим людям, завдяки яким Україна збільшує свої колекції", — розповідає директор Музею книги і друку України Валентина Бочковська.

Колекційний фрагмент містить 4 псалма: 49, 50, 51 і 52. Віктор Медведчук каже, що вчені, якщо захочуть, можуть отримати до нього доступ.

Віктор Медведчук готовий надати вченим доступ до рідкісного фрагменту Біблії Гуттенберга - фото 2

Всього колекція старовинних книг сім'ї Віктора Медведчука і Оксани Марченко налічує 8000 томів. Це найбільша приватна колекція в Україні, п'ять книг з якої існують в єдиному екземплярі. Є серед друкованих скарбів перша книга, надрукована українською мовою, "Енеїда" Котляревського, і перша книга, надрукована з використанням українського алфавіту, – "Русалка Дністрова". Крім того, в бібліотеці є перша Граматика української мови і перший український буквар, виданий Тарасом Шевченком, а також перші прижиттєві видання Пушкіна, Гоголя, Лермонтова та інших видатних письменників.

Серед унікальних книг з особистої бібліотеки Медвечука є також "Триодь Постная" (збірник пісень під час Великого посту, вважається першою книгою, надрукованою на території Російського царства) і "Апостол" Івана Федорова, який став першою книгою, виданою на території сучасної України.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що Віктор Медведчук показав найбільш цінні друковані екземпляри з родинної колекції книг.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини