Віктор Медведчук готовий надати вченим доступ до рідкісного фрагменту Біблії Гуттенберга

Фрагмент Біблії Гуттенберга, який знаходиться в приватній колекції голови політради "Опозиційної платформи - За життя", майже 570 років

Народний депутат Віктор Медведчук показав журналістам Міжнародного інформаційного агентства Reuters унікальний фрагмент Біблії Гуттенберга. Його голова політради ОПЗЖ вважає одним з найцінніших екземплярів своєї колекції книг, яка налічує близько 8 тисяч примірників, у тому числі раритетних і дуже рідкісних.

Паперову сторінку з Біблії Гуттенберга політик, і зовсім, називає унікальною. Сама Біблія є першою великоформатною друкованою книгою в історії людства.

"Цьому фрагменту Біблії Гутенберга фактично 570 років. Коли мені його запропонували, я вам скажу, я не роздумував, не торгувався. Книга 1453 року. Більш того, це книга, яка внесла найбільший внесок у розвиток сучасної цивілізації, Біблія Йоганна Гутенберга. Вона була першою друкованою книгою. Це очевидний факт, який, як мені здається, для будь-якого колекціонера має величезне значення", - пояснив Медведчук.

Журналістам Reuters Віктор Медведчук розповів, що сторінка з його колекції – це фрагмент Біблії, яку в минулому столітті придбав американський продавець книг Габріель Уеллс. Подібних у світі майже не залишилося, тому українські вчені радіють наявності в Україні такого раритету.

"Це абсолютно публічні аукціони, де кожен має право придбати такий раритет. Якщо ж такі речі привозять в Україну, то тільки треба подякувати цим людям, завдяки яким Україна збільшує свої колекції", - розповідає директор Музею книги і друку України Валентина Бочковська.

Колекційний фрагмент містить 4 псалма: 49, 50, 51 і 52. Віктор Медведчук каже, що вчені, якщо захочуть, можуть отримати до нього доступ.

Всього колекція старовинних книг сім'ї Віктора Медведчука і Оксани Марченко налічує 8000 томів. Це найбільша приватна колекція в Україні, п'ять книг з якої існують в єдиному екземплярі. Є серед друкованих скарбів перша книга, надрукована українською мовою, "Енеїда" Котляревського, і перша книга, надрукована з використанням українського алфавіту, – "Русалка Дністрова". Крім того, в бібліотеці є перша Граматика української мови і перший український буквар, виданий Тарасом Шевченком, а також перші прижиттєві видання Пушкіна, Гоголя, Лермонтова та інших видатних письменників.

Серед унікальних книг з особистої бібліотеки Медвечука є також "Триодь Постная" (збірник пісень під час Великого посту, вважається першою книгою, надрукованою на території Російського царства) і "Апостол" Івана Федорова, який став першою книгою, виданою на території сучасної України.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що Віктор Медведчук показав найбільш цінні друковані екземпляри з родинної колекції книг.