Головна Новини Суспільство події Відставка Смолія: якими можуть бути наслідки протистояння Нацбанку із владою
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка Смолія: якими можуть бути наслідки протистояння Нацбанку із владою

Експерти розповіли, чим загрожує протистояння НБУ і влади після відставки Якова Смолія, чи чекати українцям стрибка долара і економічної катастрофи

2 липня 2020, 13:08 comments1836
Поділіться публікацією:

Глава Національного банку України (НБУ) Яків Смолій подав президенту Володимиру Зеленському заяву про відставку. Аргументував це систематичним політичним тиском. Експерти розповіли виданню "Коментарі", якими можуть бути наслідки протистояння НБУ і нової влади, яка намагається взяти його під контроль.

Відставка Смолія: якими можуть бути наслідки протистояння Нацбанку із владою

"Втрата незалежності НБУ – найгірший сценарій для України"

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач впевнений, що втрата незалежності НБУ – найгірший сценарій для України.

"Ручне управління економікою через підконтрольні владі й олігархам СБУ, НБУ, антикорупційні органи, митницю і податкову, ProZorro, "інвест-няні" – це шлях до економічної катастрофи, – попереджає Андрій Длігач. – Найважливішою червоною лінією, яку ми, експерти, визначили для влади, є атака на незалежність і професійність таких інститутів як НБУ".

За словами доктора економічних наук, важливим із питань зараз є наступний: хто буде призначений замість Смолія на пост глави НБУ.

"В результаті ажіотажу курс може стрибнути до 50 грн за долар"

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак впевнений, що якщо на зміну Смолію прийдуть прихильники "продуктивної" емісії, Україну чекають великі проблеми.

"Важливо, хто і за якою логікою буде керувати монетарною політикою, як буде відбуватися випуск додаткових коштів, – зазначає експерт. – Зараз НБУ емітує гривню, викуповуючи з ринку долари в золото-валютні резерви (ЗВР). Це – хороша емісія. Гривень стане в обороті все більше, але під кожну є ЗВР, є відповідним чином підкріплена валюта. Тому говорити про те, що НБУ "засушує" економіку, не випускаючи гривні, є не коректним. Якщо ж випуск грошей буде відбуватися без збільшення ЗВР, то не забезпечена валютою гривня буде тікати в долари, яких буде не вистачати. Після рішення про таку емісію громадяни, банки, іноземці зрозуміють, що незабаром гривня впаде – і почнуть купувати долар наперед, за поки прийнятний курс. В результаті ажіотажу курс може стрибнути до 50 грн за долар".

Падіння курсу гривні призведе, за словами Тараса Козака, до інфляції приблизно у 20%, а то й вище.

"Імпорт, якого у нас досить багато – одяг, взуття, продукти, енергетичні товари, – виросте в ціні. Тому що ми купуємо все це за валюту, яка стане дорожче, – пояснює експерт. – Почнеться і зростання цін внутрішніх виробників, тому частина їх витрат – це той же імпорт, наприклад, нафта, газ і т. д. Ми повернемося в 90-ті. Легко розкрутити маховик інфляції. Продавці, представники сфери послуг підніматимуть ціни на продукцію, намагаючись випередити інфляцію. Як наслідок – зруйнується макрофінансова стабільність, яка у нас є. І яку ми не цінуємо, коли вона є".

Ще одним наслідком спроб влади взяти НБУ під контроль є втрата міжнародної підтримки.

"У меморандумі з МВФ прописано, що українська влада не повинна втручатися в роботу незалежних інститутів, включаючи НБУ, – нагадує Тарас Козак. — Слова Смолія про тиск говорять про те, що українська влада не дотримується своїх зобов'язань. І коли МВФ скаже "хлопці – пауза", зупиниться міжнародна підтримка України не тільки з боку Фонду, але й з боку інших міжнародних партнерів".

Також експерт припускає посилення впливу олігарха Ігоря Коломойського, який воює за ПриватБанк або хоча б за "компенсацію" за цей націоналізований ресурс.

"В іноземних судах, у тому числі в США, Британії, Швейцарії, Ізраїлі, починаються з подачі НБУ судові процеси проти Коломойського і його партнерів – з приводу незаконно виведених коштів вкладників ПриватБанку за кордон. І зміна НБУ – це потенційна загроза для чесного суду. Є ймовірність, що нове керівництво може просто відкликати свої позови", – вважає Тарас Козак.

У підсумку, підкреслює експерт, Україну чекає новий виток зубожіння населення, причому основний удар доведеться по найбіднішим верствам. Ну і про дешеві іпотеку, депозити та кредити доведеться забути.

"Жодного "долара по сто" не буде"

Голова громадської організації "Re:Старт", акціонер в Банк Юнісон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко підкреслює, що заява – це ще не фактична відставка. Однак, судячи з вчорашньої заяви Офісу президента, її вірогідність від початку була великою.

"І це незважаючи на те, що представництво G-7 в Україні було категорично проти, а в меморандумі з МВФ прописана "свобода і незалежність" НБУ, – нагадує Оксана Чепіжко. – На мій погляд, незалежність Нацбанку в сьогоднішній реаліях — це такий же міф, як і незалежність українських судів".

Експерт вважає цілком зрозумілим невдоволення "колективного заходу".

"Тому що без контролю над НБУ ти не можеш контролювати країну реально. А значить стаєш заручником "доброї політичної волі". А вона – категорія мінлива, – зазначає Оксана Чепіжко. – При цьому, безумовно, варто очікувати спроб Заходу залишити все нинішнє керівництво НБУ при владі, різними способами "умовляючи" Банкову. Результат цих "умовлянь" ми побачимо найближчим часом. І, думаю, Смолія таки "дотиснуть", помінявши поки на компромісну фігуру. Але, природно, ніякого "долара по сто" не буде. Фінансова ситуація в цьому кварталі в разі відставки глави НБУ не зміниться".

Нагадаємо, з'явилася реакція МВФ на відставку глави НБУ Смолія. Тим часом, Зеленський прийняв відставку Смолія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини