Вчені розгадали секрет місця будівництва єгипетських пірамід

Вчені пояснили, чому стародавні єгиптяни будували свої піраміди за десятки кілометрів від Нілу.

Найбільше скупчення пірамід в Єгипті утворює вузьку смугу в пустелі за 65 км від міста Лішт, на південь Каїра. Проте досі не було переконливого пояснення, чому саме у цій частині пустелі масово будувались піраміди. Тепер вчені розкрили секрет місця будівництва єгипетських пірамід.

Щоб доставляти величезні кам’яні блоки до місця будівництва пірамід стародавні єгиптяни використовували кораблі. В такому випадку, більшість пірамід мала б бути збудована поблизу Нілу, як, наприклад у Гізі, а не за десятки кілометрів від річки, куди складно доставити важкі кам’яні блоки. Цим питанням задались американські вчені з Університету Північної Кароліни, які опублікували своє нове дослідження.

Дослідницька група проаналізувала 31 піраміду, побудовану у період 4700-1000 років до н. е. та виявила, що система каналів Нілу була набагато більшою, ніж вважалось раніше. Піраміди з річковими портами вздовж Нілу з’єднували стародавні водні шлях, які полегшували транспортування будівельних матеріалів.

Вчені ґрунтують свої висновки на супутникових даних, аналізі стародавніх карт та складу відкладень у кернах з місць поблизу пірамід. Такі дані дозволили їм виявити та простежити шлях стародавнього водного шляху, що отримав назву Аграмат, поблизу якого масово будували піраміди.

Зниклий водний шлях Аграмат поблизу Нілу, де масово будували піраміди

Крім того, результати вчених свідчать про те, що клімат Єгипту тисячі років тому був вологішим, а Ніл набагато повноводнішим. А причиною висихання та замулення Аграмату дослідники назвали посуху та сейсмічну активність, які змінили місцевий ландшафт.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що археологи в Єгипті знайшли статую легендарного фараона.

Також "Коментарі" писали про випадок, коли туристка після відпочинку в Єгипті потрапила до в'язниці. Така ситуація може статись з кожним мандрівником.