В Україні заборонять пальмову олію в "молочці" і дитячому харчуванні

Україна має намір заборонити використання пальмової олії в харчових продуктах, в тому числі в молочці, кондитерці і дитячому харчуванні

Нардепи підтримали законопроект №5148, яким забороняється використання пальмової олії в "молочці", дитячому харчуванні і "кондитерці". Таким чином планують підвищити якість і безпеку дитячого харчування, йдеться в документі, прийнятому під час засідання в Раді в першому читанні.

Політики пропонують:

- заборонити використання пальмової олії в традиційній "молочці";

- заборонити використання гідрогенізованого пальмової олії та інших рослинних жирів в дитячому харчуванні;

- заборонити використання пальмової олії в кондитерських виробах: шоколад, морозиво і т.д;

- ввести штрафи за порушення;

- ввести зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Пальмова олія - рослинна олія, що отримується з м'якоті плодів олійної пальми. Масло з кісточки цієї пальми називається Пальмоядрова маслом. Обидва види масла відносяться до групи рослинних масел тропічного походження, так само як і кокосове. Їх виробляють в основному в Малайзії та Індонезії.

Штраф за реалізацію продуктів, у складі яких буде пальмова олія пропонується встановити в розмірі 240 тис. Грн для юридичних і 150 тис. Грн для фізичних осіб.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує зменшувати споживання жирних кислот. До небезпечної їжі відносять і пальмова і вершкове масло, шоколад, сало, вершки, м'ясо, яйця. Гранично допустимим рівнем споживання жирних кислот є 10% від енергоспоживання людини, в тому числі алкоголь. Іншими словами, при калорійності масла 884 ккал на 100 мл і змісті 44% пальмітинової кислоти в ньому, безпечна добова доза вичавки з плодів пальми складає 10 мл за умови відсутності в раціоні інших джерел жирних кислот.

Нагадаємо, нещодавно портал "Коментарі" повідомляв, що вчені довели, що пальмова олія викликає Альцгеймера і рак .