В Україні вводять в обіг золоту монету номіналом 250 гривень

На новій монеті зображено доленосні для України події

В Україні у вівторок, 17 серпня, вводять п амятную монету "До 30-річчя незалежності України" номіналом 250 гривень. Про це повідомляє офіційний сайт Національного банку України.

Монету присвятили подіям, що трапилося 30 років тому, які стали вирішальними для України. Так, 24 серпня 1991 Верховною Радою України був прийнятий історичний документ - Акт проголошення незалежності України. Народ України в різні часи намагався домогтися право мати національну державу, мову, культуру. Сьогодні Україна на світовій мапі - незалежна держава.


На аверсі монети - тризуб, як символ процесу становлення держави. Він розташований в центрі, прикрашений мозаїкою і рослинним орнаментом. Зображення знака княжої держави Володимира Великого свідчить про консолідацію і розвиток української нації, її історичній свідомості, традиції та культуру, над яким - рік карбування монети - 2021 малий Державний Герб України, розташований внизу зліва, а напис Україна - внизу праворуч.

Номінал монети - 250 і графічний символ гривні унизу на дзеркальному тлі.

На реверсі монети в обрамленні стилізованих променів зображено головна скульптура Монумента Незалежності України - Оранта-Переможниця з калиновою гілкою в руках; внизу напис півколом - 30 років Незалежності України.

Як раніше повідомляли "Коментарі", в Нацбанку показали, як виглядатиме нова монета номіналом в 20 гривень. Згідно з інформацією, розміщеною на сайті регулятора, срібна монета діаметром 50 мм присвячена періоду правління княгині Ольги в 945-964 роках. Монет, які символізують успішну політику Ольги в Київській Русі, випустили 2,5 тисячі штук.

Раніше інтернет-видання "Коментарі" розповідало, як виглядає цінна гривня, яку можна продати за кілька тисяч.