В Україні можуть зробити "платним" виїзд чоловіків за кордон на час війни: у МВС назвали варіант

Віктор Андрусів запропонував запровадити "страховий внесок"

Радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів запропонував запровадити страховий внесок для чоловіків, які вирішили виїхати за кордон, але не можуть цього зробити, оскільки діє режим воєнного стану. Як повідомляє портал "Коментарі", про це радник голови МВС у своєму Telegram-каналі.

Віктор Андрусів зазначив, що багато питань щодо виїзду чоловіків призовного віку за кордон, поки в країні йде війна, яка затягується. Мобілізувати доведеться ще не одну сотню тисяч солдатів. Але питання виїзду чоловіків зарубіжних країн під час війни має вирішуватися над площинах – дозволити чи заборонити, а площині – як вирішити.

Радник голови МВС вважає за правильне дозволити чоловікам скористатися правом внесення страхового внеску, наприклад, 3-5 тисяч доларів. Ця сума могла б надавати право вільно покинути територію України тому чоловікові, який її вніс.

Експерт вважає, що тотальна заборона на виїзд чоловіків, яка діє зараз, лише шкодить. До того ж, заборона виїзду створює багато проблем тим, кому виїхати критично важливо. Наприклад, Віктор Андрусів згадав історії зі своїми знайомими. Один із них аграрій і повинен був виїхати до Румунії, де домовитися про постачання, але не зумів це зробити, оскільки діє заборона. У результаті йому довелося заплатити гроші молдаванам, які привезли дизель до кордону і далі вже забрати його. Друга історія сталася ще з одним знайомим, який теж мав виїхати до Німеччини, де підписати договір про співпрацю, але не зміг цього зробити і в результаті 300 робочих місць в Україні опинилися під питанням.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Зеленський на передовій: навіщо потрібен візит на Харківщину – про що нове звернення президента.