В Україні хочуть довічно позбавляти водійського посвідчення: кому це загрожує

Наразі в Україні забирають посвідчення водія максимально на 10 років

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №6278, в якому пропонують переглянути термін, на який у водія можуть забрати посвідчення. Зокрема, у тексті законодавчої ініціативи йдеться про те, що за грубі систематичні порушення та керування у стані алкогольного сп’яніння, суд зможе позбавляти водійського посвідчення назавжди, передає портал "Коментарі".

"Необхідність прийняття закону зумовлена непоодинокими випадками масштабних ДТП по всій країні. Створення безпечних умов для учасників дорожнього руху, збереження життя і здоров’я громадян, підвищення ефективності впливу на дисципліну учасників дорожнього руху є наразі нагальним питанням сьогодення", - йдеться у пояснювальні записці до законопроєкту.

Нині максимальний термін, на який в Україні водіїв позбавляють посвідчення є період у 10 років. Найчастіше це стосується кермувальників напідпитку, це те правопорушення через яке насамперед позбавляють водійських прав.

Запропонований законопроєкт вносить зміни в кодекс про адміністративні правопорушення (стаття 30) та у Кримінальний кодекс України (стаття 55). На думку авторів ініціативи, довічне позбавлення водійського посвідчення - це те рішення, яке зменшить випадки кермування у нетверезому вигляді, але в той же час таке впровадження не потребує жодних фінансових витрат з державного бюджету.

"Зміни дозволять дисциплінувати водіїв на дорогах і зберегти життя людей", - вважають автори законопроєкту №6278.

Читайте також: Інфекціоніст розповіла, чи доведеться вакцинуватися від COVID-19 все життя