В ОП визнали – на всіх ТЕС України низькі запаси вугілля, але обіцяють ситуацію виправити

В Офісі президента обіцяють, що вже до кінця цього року на складах буде близько 800 тисяч тонн вугілля

На складах ТЕС справді низькі запаси вугілля. На сьогоднішній день цифра дорівнює 450 тисяч тонн на складах теплових електростанцій та ще 150 тисяч тонн сьогодні перебуває в портах. Як передає видання "Коментарі", про це в ефірі програми "Свобода слова на ICTV" розповів заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма.

Заступник керівника ОП пояснив, що маленькі запаси вугілля обумовлені двома причинами. Перша причина – це світова енергетична криза, яка виникла у світі ще півроку тому, коли розпочався глобальний дефіцит вугілля по всьому світу. Друга причина – це агресивні дії Російської Федерації, яка заблокувала доставку вугілля залізничним способом із країн, з якими Україна могла імпортувати вугілля. Зокрема, найбільшим постачальником вугілля в Україну був Казахстан, який міг постачати до нашої країни до 500 тисяч тонн вугілля щомісяця.

Ростислав Шурма додав, сьогодні обсяги вугілля, які видобуваються в Україні, є достатніми для того, щоб гарантувати безперебійну роботу енергетичної системи, враховуючи той режим, у якому працює атомна енергетика, гідроенергетика і плюсуємо сюди ж "зелену енергетику".

"Для того, щоб наповнити склади, ми щомісяця імпортуватимемо вугілля морем. На сьогоднішній день вже 2 кораблі перебувають на розвантаженні в портах і ще близько 6 кораблів Україна чекає до кінця грудня. Далі в січні, лютому, березні Україна імпортуватиме такі самі обсяги вугілля. Вже можна спрогнозувати, що до кінця року на наших складах буде приблизно 800 тисяч тонн вугілля", – наголосив Шурма.

При цьому чиновник уточнив, що вугілля імпортує генерація. В Україні на сьогоднішній день є три складові генерації: найбільша генерація – це компанія "ДТЕК", друга приватна компанія – це "Донбасенерго" та третя – це державна генерація "Центренерго".

Читайте також на порталі "Коментарі" - запаси вугілля на деяких теплостанціях закінчуються.