В Мін'юсті розповіли, в якої із заборонених партій найбільше майна

Майно заборонених політичних партій буде вилучатися

Міністр юстиції Денис Малюська розповів, як відбуватиметься вилучення майна з власності заборонених судом політичних партій в Україні. За його словами, наразі є 13 судових ухвал, ще триває розгляд справи однієї проросійської партії. Наразі жодне з винесених рішень про заборону партій не оскаржене - представники партій не подали апеляцій, а законної сили рішення наберуть після 30 днів з моменту ухвалення. Після цього Мін'юст зможе вилучати їх майно та активи на користь держави.

За попередніми підрахунками, серед партій найбільше нерухомості мають саме осередки Комуністичної партії.

"Не сказав би, що по активам ОПЗЖ найбагатші. Остаточні дані ми отримаємо після того, як рішення набере законної сили. Очікую, що з 13 заборонених політичних партій все таки хоча б кілька подадуть апеляції. Щодо лідерів по активам можна зараз назвати Комуністичну партію України. В них є ціла купа нерухомого майна, яке ще залишилося після розпаду СРСР, велика частина такого майна навіть в реєстри не була внесена. Попередні оцінки показують, що Комуністична партія буде лідером в частині нерухомості - мова може йти про сотні об'єктів. Велика їх частина перебуває на окупованій територій, але й на інших територіях їх теж чимало. По іншим партіях розраховуємо знайти грошові активи, а по нерухомості навряд чи це будуть значні масштаби", - говорить міністр.

Також він додає, що принцип передачі майна забороненій партії у власність держави закріплено на рівні закону. Наразі ще готується постанова Кабміну й найближчим часом державні виконавці зможуть цей механізм імплементувати. Майно та активи партій буде передано в оперативне управління відповідного держпідприємства або Фонду держмайна. Надалі воно буде або використовуватися державою, або буде виставлене на продаж, тоді можна буде говорити про грошовий вимір.

Є законопроект щодо автоматичної втрати мандату депутатами проросійських партій в місцевих радах. В цьому документі також прописано, що в разі, якщо не вистачатиме кількості депутатів для діяльності ради після втрати частиною з них мандатів - проводитимуться перевибори. Тимчасово функції самоуправління виконуватимуть військові адміністрації.

Якщо колишні члени заборонених партій захочуть створити нові політичні партії чи об'єднання, то їх діяльність буде під контролем Мін'юсту, а дії окремих осіб будуть оцінюватися правоохоронними органами, наголосив міністр. Наразі ж депутати, що виїхали за кордон і не співпрацюють з ворогом несуть більше політичну відповідальність, якщо було порушення перетину кордону - адміністративну відповідальність, а ті, хто почав працювати на ворога - кримінальне переслідування.

Як писав портал, соціологи компанії Оперативна соціологія провели в червні опитування українців методом телефонного інтерв'ю. Протягом 22-24 червня було досліджено симпатії 1512 осіб до політичних партій та кандидатів в президенти. Людей опитали, чи пішли б вони на вибори й за кого б голосували.