Українців лякають страшним прогнозом: скільки часу може не бути світла

Росія не припинить завдавати ударів по об’єктам енергетики, тому треба готуватися до найгіршого сценарію

Святослав Павлюк, виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України" та експерт з енергоефективності в ефірі "Еспресо" висловив думку, що українцям варто бути готовими до можливого сценарію, за якого відсутність електроенергії може тривати цілий місяць.

Павлюк прогнозує, що до жовтня Україна зможе обходитися без планових відключень електроенергії. Однак із настанням осінніх холодів і збільшенням споживання електрики можуть виникнути проблеми через брак додаткових джерел генерації. Експерт зазначив, що існують різні думки серед енергетиків: деякі вважають, що ситуація буде під контролем, якщо Росія не буде обстрілювати енергетичні об'єкти. Проте якщо атаки продовжаться, уникнути труднощів під час опалювального сезону буде складно.

Павлюк наголосив, що найбільш вірогідний сценарій — це обстріли енергетичної інфраструктури з боку Росії. Він припускає, що окупанти можуть атакувати трансформатори на атомних електростанціях, не пошкоджуючи самі станції, але паралізуючи їхню роботу. Це може призвести до значного зниження внутрішньої генерації електроенергії. У зв'язку з цим, експерт радить громадянам і громадам готуватися до можливих тривалих відключень електроенергії, створивши план дій на випадок, якщо електрики не буде протягом місяця.

"Тому з точки зору громадянина і з точки зору громади, я би готувався до найгірших сценаріїв, тобто нам треба мати сценарій, мати план, як ми живемо, якщо в нас місяць немає електроенергії, я би сформулював його таким чином", - відзначив експерт.

Павлюк підкреслив, що хоча це лише один із можливих варіантів розвитку подій, до нього потрібно бути готовими.

На додачу до можливих атак на енергетику, слід враховувати й зростання споживання електроенергії взимку. За прогнозами, дефіцит електроенергії може становити близько 4 ГВт із загальних 18 ГВт. У такому випадку значна частина електрики буде спрямована на підтримку критичної інфраструктури, а для населення залишиться лише 50-60% необхідної потужності, що призведе до частих відключень.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що "Енергоатом" за рахунок підняття вартості електроенергії для населення вперше за довгий час планує завершити рік з прибутком.