Українці зможуть отримати ваучери на навчання: Уряд ухвалив новий законопроєкт

Уряд спростив отримання ваучерів на навчання для громадян

В Україні збільшиться кількість громадян, які зможуть скористатися ваучерами для перепідготовки та підвищення кваліфікацій. Міністерство економіки представило законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення конкурентоспроможності на ринку праці шляхом професійного навчання", який отримав підтримку Уряду на засіданні 15 жовтня.

Заступник Міністра економіки Тетяна Бережна зазначила, що розширення кола осіб, які можуть отримати ваучери, сприятиме підвищенню конкурентоспроможності на ринку праці та стимулюватиме працевлаштування кваліфікованих фахівців.

З початку цього року ваучерами на навчання скористалися вже понад 20 тисяч громадян на загальну суму понад 220 млн грн. Це більше. ніж за весь минулий рік. Зокрема, найбільший попит ми зараз спостерігаємо на навчання за такими професіями, як кухар, водій, медичні професії, — пояснює Тетяна Бережна.

Кого охоплять нові можливості отримання ваучерів на навчання:

  • учасники бойових дій, незалежно від терміна звільнення з військової служби;

  • внутрішньо переміщені особи (без вимоги про відсутність відповідної роботи);

  • особи з інвалідністю (без вимоги про відсутність відповідної роботи);

  • громадяни старше 35 років із страховим стажем не менше 10 років. Зараз існує обмеження для людей старше 45 років, які мають страховий стаж менш як 15 років.

Крім того, безробітні, які навчаються, зможуть отримувати матеріальну допомогу під час навчання. Розмір та порядок надання цієї допомоги буде визначений Кабінетом Міністрів.

Також вони зможуть підтверджувати або присвоювати свої професійні кваліфікації в акредитованих центрах, отримуючи компенсацію витрат на проживання та проїзд.