Українці висловилися про майбутнє Криму та Донбасу після звільнення

Опитування показало, що українці підтримують створення міжнародних адміністрацій на звільнених територіях

Понад половина українців підтримують ідею створення міжнародних тимчасових адміністрацій на звільнених територіях Криму та Донбасу. Як передає портал "Коментарі", про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Так, започаткування міжнародних тимчасових адміністрацій для адаптації на деокупованих територіях Донбасу та Криму підтримали 77% опитаних, а проти цієї ідеї висловилися 18%.

Крім цього, 84% опитаних українців погодилися, що держава вже зараз має вживати заходів для підтримки та налагодження зв'язку із населенням в окупації.

Близько половини опитаних (46%) вважають, що така комунікація має бути спрямована виключно на тих, хто підтримує Україну, а 38% – на всіх. Ці заходи не вважають пріоритетними 9%, ще 5% вважають, що держава не повинна витрачати на це ресурси.

Серед заходів підтримки населення, що залишилося на тимчасово окупованих територіях, пріоритетними є: сприяння у переміщенні людей із ТОТ (35%); соціальні та пенсійні виплати тим, хто залишився на ТОТ (34%); забезпечення трансляції українських медіа (33%); гарантія визнання одержаних в окупації документів (28%); залучення молоді з ТОТ (26%); організація доступу до державних послуг (24%).

Виправдання отримання громадянства Росії в окупації однозначно підтримали 13% респондентів, а 42% - "швидше згодні". Не згодні з таким формулюванням 39% респондентів. Найчастіше лояльні до отримання громадянства РФ люди, які мають родичі на окупованих територіях.

Дослідження було проведено соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Дослідження ключових проблем та врахування експертних думок у розробці стратегії реінтеграції" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також на порталі "Коментарі" - українці в Німеччині відповіли, чи почуваються безпекою: опитування.