Українці вимагають заборонити екстрасенсів у новинах: петиція набирає підписи

Громадська ініціатива в Україні: петиція за відсутність екстрасенсів у медіа-просторі

На сайті Кабінету міністрів з'явилася петиція, яка пропонує заборонити екстрасенсів у новинах і телемарафонах. Авторка петиції, Наталія Яковлєва, вважає, що поява ворожбитів і тарологів на екранах українського телебачення є обманом глядачів і може навіть бути небезпечною, оскільки деякі з них мають проросійські погляди.

Петицію опублікували 12 вересня, і наразі вона вже зібрала понад 700 підписів із необхідних 25 тисяч для розгляду. Яковлєва пише, що відомі українські телеканали все частіше запрошують екстрасенсів для того, щоб вони робили передбачення щодо війни або коментували обстріли українських міст. Вона вважає, що це завдає шкоди психологічному стану людей, які і так переживають важкі часи через війну.


Особливе занепокоєння авторки викликає те, що деякі з цих екстрасенсів мають зв'язки з Росією або приховану проросійську позицію. Яковлєва зазначає, що їхні "послуги" можуть призводити до фінансових втрат і психологічного тиску на українців. Вона називає появу екстрасенсів у новинах пропагандою магічного мислення, яке шкодить суспільству.

Авторка також звертає увагу на те, що езотерики часто маніпулюють глядачами, змушуючи їх вірити у свої надприродні здібності. На думку Яковлєвої, це неприпустимо, особливо під час війни, коли люди мають отримувати достовірну інформацію, а не вигадані прогнози.

"Тому неприпустимим є той факт, що за гроші українців їх успішно годують із телеекранів відвертою псевдонауковою маячнею від екстрасенсів, які до того ж маніпулюють думкою українських глядачів щодо своїх "надприродних здібностей", вводячи їх в оману", – акцентує вона.