Українці почали активніше сплачувати аліменти у 2024 році: причина

У 2024 році сплата аліментів в Україні зросла на 30% через мобілізаційні нововведення

Українські батьки у 2024 році почали більш сумлінно сплачувати аліменти, мотивовані потенційною втратою права на відстрочку від мобілізації. За даними Міністерства юстиції, приріст виплат становить значні 30% порівняно з попереднім роком.

Керівник Центрального управління Мін'юсту Кирило Міненко заявив під час телемарафону, що нові правила мобілізації впливають на підвищення відповідальності серед батьків. Згідно з цими правилами, батько, який має трьох неповнолітніх дітей і регулярно сплачує аліменти, може розраховувати на відстрочку від призову.

"Якщо батько має заборгованість по аліментах, що перевищує три місяці, вважається, що він не утримує своїх дітей належним чином. У такому випадку, він може бути позбавлений права на відстрочку," – пояснив Міненко.

Раніше “Коментарі” писали, що член оборонного комітету Ірина Фріз повідомила, що чоловіки на утриманні яких перебуває троє і більше неповнолітніх дітей, за певних обставин можуть втратити право на отримання відстрочки від мобілізації.За її словами, уряд запропонував нардепам позбавити права на відстрочку чоловіків, які мають борги з виплати аліментів за три місяці і більше. Вона додала, що комітет ухвалив таке рішення.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Згідно з чинним законодавством, попри російську збройну агресію та проведення мобілізації в Україні, чимало військовозобов'язаних мають право на отримання відстрочки. Серед таких громадян і багатодітні батьки — у кого на утриманні перебуває троє та більше дітей віком до 18 років. Як оформити відстрочку багатодітному батьку та у яких випадках ТЦК може відмовити, повідомляє портал “Коментарі” з посиланням на інформацію Закарпатського ОТЦК та СП.