Українці назвали найбільш корумповані держоргани: результати опитування

У респондентів запитали, у яких сферах чи інститутах корупція найпоширеніша в Україні

Найбільш корумпованими у державі є митниця, Верховна Рада та уряд. Як повідомляє портал "Коментарі", про це свідчать результати загальнонаціонального телефонного опитування Національного Демократичного Інституту та Київського міжнародного інституту соціології.

Зокрема, соціологи запитали респондентів, у яких сферах чи інститутах корупція найпоширеніша в Україні. Учасники опитування могли обрати до трьох відповідей.

Так, 51% опитаних вважають, що корупція найпоширеніша на митниці, 48% – у Верховній Раді, 32% – в уряді, 27% – у поліції, 23% – у медицині, 22% – в органах місцевої влади, 19% – в армії, 8% - у бізнесі. Важко відповісти на це питання 6% респондентів.

Водночас громадяни відповіли, хто, на їхню думку, ефективно бореться із корупцією в Україні. 40% вважають, що боротьбу з корупцією ведуть українські громадяни, 37% - Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), 30% - Національна поліція України, 30% - ГО "Центр протидії корупції", 28% - медіа "БІГУС.інфо", 25% - медіа "Наші гроші", 24% - ГО "Антикорупційний рух України".

Опитування було проведено 8-25 травня 2024 року. Методом регулярного телефонного опитування було опитано 2508 респондентів. Тимчасово окуповані території станом на 23 лютого 2022 року (Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, окуповані райони Донецької та Луганської областей) було виключено з вибірки. Респонденти, які проживають на територіях, окупованих після 24 лютого 2022 року, були опитані (якщо вони відчували себе в достатній безпеці, щоб відповідати на запитання).

Випадкова похибка для національної вибірки не перевищує 2,2%.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи готові українці до виборів і до яких партій позитивний настрій: опитування.