Українці на межі нервового зриву: кількість звернень до психіатрів злетіла втричі

МОЗ повідомляє: різке збільшення випадків психічних звернень серед українців

За даними Міністерства охорони здоров'я України, українці втричі частіше почали зверталися до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів через проблеми з психічним здоров’ям порівняно з минулим роком. За дев’ять місяців поточного року таких звернень було 353 049, з яких 54 464 стосувалися дітей.

Найчастіше люди звертаються до лікарів через почуття тривоги, нервозність або постійну напруженість. Таких випадків було зареєстровано понад 150 тисяч. Порушення сну також стало серйозною проблемою — через це до лікарів звернулися майже 100 тисяч пацієнтів. Окрім того, українці часто скаржилися на психологічні симптоми (58 605 звернень) та пригнічений настрій (понад 20 тисяч випадків). Значна частина звернень стосувалася поведінкових проблем у дітей.

МОЗ також відзначає, що серед тих, хто звертається по допомогу, переважна більшість — це жінки. За 2023 рік лікарі надали допомогу більше ніж 72 тисячам жінок. Діти також не залишаються осторонь цієї проблеми — більше 18 тисяч звернень стосувалося саме них.

Ще у листопаді 2022 року МОЗ разом з партнерами, такими як ВООЗ та Національна служба здоров'я, запровадило нову програму, яка передбачає супровід і лікування пацієнтів з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги. Це означає, що отримати психологічну допомогу стало легше, і тепер її можна отримати у свого сімейного лікаря.

Міністерство охорони здоров'я закликає українців не ігнорувати проблеми зі своїм психічним станом і вчасно звертатися за допомогою. Важливо розуміти, що проблеми психічного здоров'я зараз зачіпають усе більше людей, і їх не варто приховувати або соромитися.