Українці можуть змінити місце реєстрації онлайн: як це працює

Послуга доступна на порталі та в застосунку "Дія", проте не у всіх містах України

Послуга зміни місця реєстрації онлайн запрацювала на порталі та в застосунку "Дія". Вона змінить застарілу систему прописки. Про це розповів міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Українці зможуть змінити зареєстроване місце проживання онлайн за 15 хвилин. Для цього не треба отримувати зайві довідки та відвідувати держустанови. Поки що послуга доступна лише у тих містах, де реєстри кількох відомств перевели в електронну форму та пов’язали в єдину базу даних.

"Реалізовуємо експериментальний проєкт, до якого приєднаються Київ, Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Кривий Ріг та Маріуполь. А впродовж року послуга буде доступна всій країні. Зараз послугою можна скористатись у Дії тільки власникам ID-карток", — розповів міністр цифрової трансформації.

За його словами, щоб послуга була доступна усім українцям, незалежно від того, який у них паспорт — паперовий або ID-картка, парламент має ухвалити відповідний законопроєкт. Документом скасують "штамп про прописку" в паспорті та довідку про місце реєстрації.

Зараз, щоб скористатися послугою через "Дію", треба заповнити заявку. Якщо людина проживає у власному житлі, то підтвердження прийде автоматично. Якщо орендує — власник повинен підтвердити її запит, який він отримає у "Дії". Житло має бути внесено до реєстру нерухості.

"Інформація про нове місце проживання автоматично з'явиться в реєстрі. До того ж ваша попередня реєстрація одразу анулюється. Послуга буде надана протягом доби", — повідомив Федоров.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що з 24 серпня 2021 року держоргани України не зможуть вимагати від громадян паперові документи. Усі послуги можна буде отримати онлайн – через електронні сервіси або за допомогою смартфону.

Нагадаємо, в Україні протягом п'яти років триватиме перехідний період для внесення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника. Поки що можна використовувати як паперову трудову книжку, так і електронну форму.